Ρολλάκια κανέλας

Αγαπημένοι μου μπλογκο-παρέα    stop

Χαίρουμε άκρας υγείας και εγώ και το έτερον μου ήμισυ    stop
Η μπλογκο-απεξάρτηση δε πήγε και τόσο καλά...  stop
Στο διάστημα αυτό αποφάσισα να στρέψω το ενδιαφέρον μου σε άλλα πράγματα   stop

Όλο το σαββατοκύριακο είχα έντονη επιθυμία για γλυκό, προκειμένου να μην λιποθυμήσω αλλά και να μην γυρίσω πίσω στο μπλογκ αποφάσισα να κάνω τον ζαχαροπλάστη    stop

Είχα καιρό να φτιάξω ένα γλυκάκι και τώρα ήταν η ευκαιρία..ίσως να πάσχω από υπογλυκαιμία   stop
Αποδείχτηκε λανθασμένη επιλογή καθώς δεν έμεινε ψίχουλο    stop

Η όρεξη μου έχει επανέλθει στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα  stop
Την όρεξη μου δε τη σκιάζει ίωση καμιά.. μόνο λίγο καιρό χορταίνει και ξανά στην κουζίνα τραβά.. stop

Κατάφερα να μείνω μακριά από το μπλογκ μόνο 48 ώρες    stop
Την Κυριακή το βράδυ αγκαλιά με τις μπόλικες θερμίδες που είχα δημιουργήσει και καταβροχθίσει ξεκίνησα πάλι τα σχόλια    stop


Σας παρακαλώ προτού με κρίνεται αυστηρά δείτε τις φωτογραφίες και προσπαθήστε να καταλάβετε τη θέση μου.. Μέρες τώρα σκεφτόμουν αυτή τη συνταγή.  Ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί σε κάτι τέτοιο;; Είχα βούτυρο στο ψυγείο και έπρεπε να τελειώσει, αυγά και γάλα δεν είχα αλλά πήρα. Τώρα είμαι σε πολύ χειρότερη θέση, μου έχουν περισσέψει αυγά, γάλα και βούτυρο. Τι θα κάνω;


Τη συνταγή την είχα δει πριν πέντε χρόνια σε ένα πρωινάδικο. Ήταν ο πρώτος μήνας στη Κύπρο και δεν ήξερα τίποτα και κανέναν. Δεν είχαμε internet, τηλέφωνο και στη τηλεόραση έπαιζαν πέντε μόνο κανάλια. Έμενα μόνη μου τα πρωινά και μην έχοντας τι να κάνω άρχισα να βλέπω όλες τις εκπομπές μαγειρικής.. Αυτή νομίζω πως την είχε δώσει η Αργυρώ την οποία και εμπιστεύομαι.

Το κακό με αυτά είναι πως φτιάχνονται εύκολα και γρήγορα και είναι ότι πρέπει για αυτές τις λιγούρες που μας πιάνουν..



Συνταγή για ρολλάκια κανέλας

περίπου 22 τεμάχια



Πριν ξεκινήσετε
1)Τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
2)Το βούτυρο για την ζύμη πρέπει να το λιώσετε και να έχει κρυώσει προτού το ρίξετε στη μαγιά       
    αλλιώς θα την καταστρέψει.
3)Το γάλα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ή αρκετά χλιαρό -προσοχή μη πέσει πάνω στη μαγιά ζεστό για θα την καταστρέψει




Για να κάνω τη ζωή μου εύκολη έβαλα τα υλικά για την ζύμη (αυγά, αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο, γάλα, μαγιά) και άφησα τον αρτοπαρασκευαστή να τα χτυπήσει. Πρόσθεσα 1,5 κουταλιά της σούπας αλεύρι κατά τη διάρκεια του ζυμώματος γιατί κολλούσε το ζυμάρι.

* Η ζύμη δε πρέπει να είναι σφιχτή καλό είναι να είναι λίγο υγρή άλλα όχι να κολλάει Μετά από ένα τέταρτο περίπου ζυμώματος πήρα το ζυμάρι και το έβαλα σε λεκάνη για να φουσκώσει θέλει 2 ώρες σκεπασμένο με μια μεμβράνη

* Έφτιαξα τη γέμιση σε ένα μπολάκι και την άφησα στην άκρη ώστε να προλάβει να λιώσει το βούτυρο. Δεν το λιώνουμε εμείς.

* Στην 1.5 ώρα (τόσο άντεξα) είχε φουσκώσει αρκετά οπότε πήρα το πλάστη για να ανοίξω ένα φύλλο δίνοντας ένα οβάλ σχήμα, ούτε πολύ λεπτό ούτε όμως και χοντρό το ζυμάρι (ψωμάκι είναι και φουσκώνει στο ψήσιμο).

* Άπλωσα τη γέμιση και προσεκτικά ξεκίνησα να την τυλίγω-ρολλάρω σαν λουκάνικο. Στο τελείωμα όπου χρειάστηκε να κολλήσει το ζυμάρι, έβρεξα λίγο το δάχτυλο μου στο γάλα και έκανα την ένωση.











Έκοψα σε φέτες το γεμισμένο ζυμάρι, τοποθέτησα τα ρολλάκια σε λαδόκολλα και με το πινέλο μου τα έβρεξα με γάλα. Τα άφησα για 10 λεπτά και τα έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15 με 20 λεπτά περίπου -ανάλογα το φούρνο. Εμένα είναι φυσιολογικός οπότε θέλουν 20 λεπτά (μετά όμως το 15 λεπτό τα παρακολουθώ).




Τι να προσέξετε
Αν ο φούρνος είναι ζεστός γιατί ψήνεται κάτι άλλο πριν, προσέχετε στα 15 λεπτά θα είναι έτοιμα.

Ο λόγος που βάζω λαδόκολλα είναι γιατί λιώνει η ζάχαρη και γίνεται καραμέλα και θέλω να ξεκολλάνε εύκολα.

Αν χρησιμοποιήσετε ξερή μαγιά, την άλλη μέρα μη προσπαθήσετε να τα φάτε.. είναι πέτρα και ανοίγουν κεφάλια.

Αν χρησιμοποιήσετε μαύρη ζάχαρη και ξερή μαγιά μόλις κρυώσουν γίνονται κοτρόνες και ο οδοντίατρος σας θα τρίβει τα χέρια του!!

Δεν τα έχω φτιάξει με νωπή μαγιά και μαύρη ζάχαρη οπότε δε γνωρίζω τι μπορεί να συμβεί..

Με την ξερή μαγιά στο 10 λεπτό αναμονής πριν το ψήσιμο φουσκώνουν- οπότε προσοχή!




Εγώ ψήνω όσα είναι να φάμε την ίδια μέρα και την επομένη, τα υπόλοιπα τα βάζω στη κατάψυξη.
Όταν θέλω τα βγάζω 1 ώρα πριν (όταν έχει ζέστη) τα τοποθετώ στη λαδόκολλα και τα αφήνω να ξεπαγώσουν. Μετά τα ψήνω κανονικά και είναι μμμμμμμμμμμμμμουυυυυυυυυυυρλιααααααααααα!!!









  
Ο τρόπος να τα καταψύξετε είναι ο εξής:
Μεταξύ του ενός και του άλλου πρέπει να υπάρχει μεμβράνη για να μην κολλήσουν




Εσείς δηλαδή θα τα αφήνατε;;
Αυτά από εμένα.. Καλημέρααααα!!!!

ΕΛΕΑΝΑ... STOP





Σχόλια

  1. Τύφλα νάχει η Αργυρώ με τις οδηγίες που δίνεις για όλα Ελεάνα μου για τα λαχταριστά σου ρολλάκια. Δώσε όμως και μια δίαιτα αποτοξίνωσης για μετά! Καλημέρα & πολλά φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα Ένα παράξενο πράγμα, δίαιτα δεν έχω ούτε μία.. :))
      Καλημέρα Χριστίνα!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Ελεάνα μου....ωραία ξεκίνησες το πρωινό μου,διαβάζοντας την συνταγή σου άρχισα να σκέφτομαι οτι πρέπει και εγω να σηκωθώ απο τον υπολογιστή και να τρέξω να φτιάξω κάτι ανάλογο και γρήγορο γιατί μου άνοιξες την όρεξη....έτσι θα κάνω λίγη μπλογκο-εξάρτηση και όσο κρατήσει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μπλογκο εξάρτηση θα με καταστρέψει εμένα!!! :))

      Διαγραφή
  3. Η τηλεγραφική σου ανταπόκριση με τρελαίνει! Μ' έκανες και γέλασα να σαι καλά! Εξαιρετικά τα βουτήματα σου και πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου! Καλημέρα Ελεάνα! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχα Από μία ατάκα της Αλέκας προχτές στο καφέ μου ήρθε!!
      Ευχαριστώ!!! Αν είχε περισσέψει κανένα θα σου έλεγα έλα για καφέ.... αλλά δεν έμεινε τίποτα :))

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος10/6/14 11:55

    Και πάνω που ξεκίνησα το διάβασμα της συνταγής και είπα "ωραία έχω όλα τα υλικά, εκτός από νωπή μαγιά, αλλά δεν πειράζει έχω ξηρή" φτάνω στο "τι να προσέξετε"...
    εγώ πάντως έστω κι έτσι θα τη δοκιμάσω, εξάλλου το πιθανότερο είναι να μη μείνει τίποτα γι' αύριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είστε πάνω από δύο άτομα δε πειράζει γιατί θα φαγωθούν αλλά μπορείς και να μην τα ψήσεις όλα και να τα βάλεις κατάψυξη. Εγώ το έκανα και τα έβγαλα χτές το πρωί τα υπόλοιπα, μέχρι το απόγευμα δεν υπήρχανε!!! Με την νωπή μαγιά είναι πιο αφράτα, αρχικά η συνταγή ήταν με ξερή.

      Διαγραφή
  5. Αγαπητή Ελεάνα stop
    Φτιάξε νέα και στείλε τα άμεσα stop
    Φιλιά πολλά & καλημέρες full stop

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχααχαχαχαχαχαχαχα χαχαχαχαχαχα το full stop όλα τα λεφτά!!!!

      Διαγραφή
    2. Όβερ!
      Απάντα γρήγορα για να πω στον Γιώργο να μου τα φέρει να τα ετοιμάσω το βράδυ:

      Πόσα γραμμάρια νωπής μαγιας;;;;;
      Τι είδους αλεύρι;;
      Όταν λες βούτυρο σοφτ εννοείς βιτάμ;;

      Οβερρρρρ εντ άουτ!

      Διαγραφή
  6. Παλι με κολασες και δεν εχω ιδεα να φτιαχνω κατι τετοιο..
    Ποσο λαχταριστα φαινονται Παναγια μου..
    Παντως απο περιγραφη σκιζεις εχω να πω.
    Πιο λεπτομερη περιγραφη δεν ξαναειδα. Οι δε φωτο θεικες!
    Αν καθε φορα που θελεις να κανεις απεξαρτηση απο δω σημαινει να φτιαχνεις κατι τετοια σου ευχομαι να το παθαινεις πιο συχνα.Χαχαχαχα.
    Μονο στειλε και λιγα απο δω. :p
    Καλημερουδιααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ευκολα!! Ξεκίνα να φτιάχνεις και θα δεις θα σου αρέσει!! Από κάπου πρέπει να την αρχή!! Η πες στη μαμά σου για πρώτη φορά, για να δεις και καλάααα, και έτσι θα φάς κιόλας ;) χαχαχαχα
      Ναι γιατί και εγώ πολλές φορές κάποια πράγματα τα ξεχνάω όταν μαγειρέυω και όταν τη παθαίνω...
      Δε συμφέρει Μαρία μου γιατί με το blogging τουλάχιστον δε παίρνω κιλά!!

      Διαγραφή
  7. Πωπώ!!!! Είναι τέλεια φίλη μου!!!!! Φαντάζομαι τη μυρωδιά τους!!!!! Και τη νοστιμιά!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μυρωδιά τώρα που το είπες!!! Μου φτιάχνει τη διάθεση η κανέλα, μου θυμίζει Χριστούγεννα!!
      Από νοστιμιά..... μόνο να σου πω πως δεν έμεινε ούτε ένα και ας έφτιαξα γύρω στα 24.

      Διαγραφή
  8. πω πω πω πω μέχρι εδώ μοσχοβόλησε η κανέλα!! το τέλειο συνοδευτικό για πρωινό καφεδάκι!!! Μπήκαν ΚΑΙ αυτά στη λίστα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και με απογευματινό μη σου πώ ;p
      Εμείς τη πρώτη μέρα τα φάγαμε με το βραδυνό καφέδακι ;)
      Χθες που έψησα τα υπόλοιπα ήταν πρωί!!!! χααχαχαχα τα έχω δοκιμάσει όλες τις ώρες δηλαδή!!!

      Διαγραφή
  9. Τέλεια είναι!! Ούτε εγώ τα αφήνω όταν φτιάχνω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που με καταλαβαίνεις!!!! :)) χαχαχαχαχα!!!! Το είχα ανάγκη!!! χαχαχαχα

      Διαγραφή
  10. εγω την κανω ακομα πιο ευκολη τη ζωη μου Ελεανακι...αγοραζω σφολιατα!!! χαχααχαχα

    τελεια φαινονται! καλοφαγωτα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλοφάγωτα????? Τα φάγαμε πάνε!!!! :)) Έφτιαξα και άλλα τωρα το απόγευμα!!
      Με σφολιάτα κάνω άλλα εγώ ;)

      Διαγραφή
  11. Κράτα και για μας σε παρακαλούμε!!!!!!!!!!!Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτά τα ρολάκια κανέλας είναι φανταστικά!!! Τα φτιάχνω κι εγώ και εξαφανίζονται στη στιγμή!! Ιδιαίτερα με την καστανή ζάχαρη γίνονται σκέτος πειρασμός!!!
    Φιλιά
    Νεφέλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ;) Εμένα θα μου πείς.... χιχιχι ίσα που πρόλαβα να τα φωτογραφίσω το πρωί τα τελευταία!!!!!!
      Φιλιά Πολλά!!

      Διαγραφή
  13. Αχ τι με κάμεις βραδιάτικα Ελεάνα μουουου! Θα τα φτιάξω το πρωί!!! Λατρεύω την κανέλα και κάθε είδους ζυμαράκι! Άπαιχτος ο συνδυασμός σου! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ελεάννα με κατέστρεψες stop
    Πάει η δίαιτα stop
    Μου μύρισε από τις φωτογραφίες η κανέλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από δίαιτα έκανα stop!! χαχααχαχαχα
      Δε την αντέχω!!

      Διαγραφή
  15. Χαχαχα !!! Ελεάνα μου, μας έφτιαξες την διάθεση με την "μπλογκοαπεξάρτηση" και τις "παρενέργειές" της!!! Φοβερή η συνταγή και οι φωτογραφίες και όλες αυτές οι αναλυτικές λεπτομέρειες!!! Με βλέπω να την δοκιμάζω σύντομα ...!!!! Καλή σου μέρα και πολλά φιλιά !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Ιωάννα μου, νόμιζω πως θα το ξαναρίξω στο blogging γιατί η απεξάρτηση παχαίνει... :)))
      Καλό Σ/Κ!!

      Διαγραφή
  16. Χαχα ένταξή φιλενάδα,νομίζω πως μετά από αυτήν την ανάρτηση όλες μας θα φτιάξουμε τα ρολάκια !! Θα μυρίσει η γειτονιά καυτή ζάχαρη και κανέλα!!!
    Μη με δείτε όμως ότι πάω να χάσω κανένα γραμμάριο, εκεί να με φάτε με τη ζήλια σας να ξανά παχύνω χαχαχα. Φιλιά Ελεάνα και βάλε φόρμα να ξεκινήσουμε τρέξιμο παρέα γιατί δεν βλέπω άλλη λύση^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιλάς εσύ???? Θα βγάλεις και γλώσσα???? που με έχεις τρελλάνει στα παχυντικά... Εγώ τι έφτιαξα το κακόμοιρο, 5-10-15... 20 θές.. ρολλάκια!!
      Θα σου πω αυτό που είχα διαβάσει κάποια στιγμή και μου πάει γάντι.. Στη μόνη φόρμα που μπορώ εγώ να μπώ και να διατηρηθώ είναι αυτή του κεικ !!!!! χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
      Νομίζω πως θα τρέξεις μόνη σου, εγώ θα σε περιμένω για καφέ και γλυκό στην αφετήρια!! Το τρέξιμο δεν είναι chic χαχαχαχαχα Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  17. Είσαι σκέτη καταστροφή κοπελιά!! Αχαχα! Μάκια πολλά :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θες να πεις αυτοκαταστροφική!!! ;)
      Αν δε μπάρω και το τελευταίο γραμμάριο που μπορεί να έχω χάσει- λέμε τώρα- δε χορταινω!! :))

      Διαγραφή
  18. Λαχταριστά και πεντανόστιμα φαίνονται!!! και δεν έχω καμία αντίρρηση να με κεράσεις ένα δύο με τον αυριανό πρωϊνό μου καφέ! Καλό βράδυ Ελεάνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βέρα να σε κεράσω ευχαρίστως αλλά δεν έμεινε ψίχουλο!!
      2 φορές τα έφτιαξα και τις δύο τα φάγαμε!! :))

      Διαγραφή
  19. Αυτά τα ρολάκια τα έτρωγα όταν ήμουν φοιτήτρια!Τα είχα ταράξει!Τότε όμως έτρωγα - έτρωγα και δεν έμενε τίποτα πάνω μου!Αχ!Πάνε τα νιάτα! :-) Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα πάντα μου έμενε, αποθήκη σκέτη σου λέω!!
      Πόσο θα ήθελα να είμαι από αυτές που τρώνε και δε παίρνουν γραμμάριο!!! αααχχχ

      Διαγραφή
  20. Αχ σε νιώθω!! Τα εχω φτιάξει κι εγω τα ατιμα με σως απο πανω κιόλας! Cinnabons νομιζω τα λενε αγγλιστί κ ειναι καινούρια μόδα. Πολυ γευστική η ατιμη!!!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι μπράβο και έψαχνα την ονομασία! Συνήθως τους βάζουν γλάσσο ζάχαρης από πάνω και γίνονται 10.000 θερμίδες το κομμάτι :)) Όχι πως εμείς έχουμε θέμα σιλουέτας.... απαπαπαπα
      Εγώ σκέφτηκα να τα περιχύσω (λίγο) με λιωμένη σοκολάτα και να τα σερβίρω ζεστά!!! χιχιχι

      Διαγραφή
  21. Νομίζω ότι έκανα λάθος που ξεκίνησα το catch up στα νέα σου από την πιο πρόσφατη ανάρτηση αλλά φαντάζομαι καταλαβαίνεις....είδα ρολά κανέλας, ήταν αδύνατο να μην πατήσω κλικ να δω και την συνέχεια ;) τώρα τα λιγουρεύτηκα, φαντάστηκα να τους βάζω και μαρμελάδα από πάνω...μιαμ μιαμ!

    Και μετά λες ότι εγώ φτιάχνω παχυντικά γλυκάκια εν όψει καλοκαιριού!! :P

    Σε φιλώ :*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχα ήταν μια στιγμή αδυναμίας!! Εντάξει??? :p
      Μαρμελάδα.. κάποιος πεινάειεειιιι χαχαχαχαχα!!!
      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  22. καλημέρα!!!! τελεια τα ρολακια σου!! τα λιγουρεύτηκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. χαχαχαχαχαχαχαχα ποιας κατεψυγμένης??? ήταν κάποτε!!! Έχουν μείνει καμια δεκαριά από τα επόμενα που έφτιαξα τώρα που μου το θυμήσες... :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου