Έχω τελειώσει τόσα θέματα που θέλω να παρουσιάσω όμως οι υπόλοιπες δουλειές και υποχρεώσεις δε μου έχουν αφήσει διάθεση για γράψιμο με αποτέλεσμα να μη προλαβαίνω να κάνω ανάρτηση. Και επειδή πολλές κατασκευές κάναμε και νηστικό αρκούδι δε χορεύει σήμερα σου έχω συνταγή!! Και τι συνταγή... νηστίσιμη μεν νόστιμη δε!!
Το πρόβλημα όταν νηστεύεις και εργάζεσαι είναι μεγάλο και το έχω ζήσει για χρόνια. Αν είσαι κοντά σε αλυσίδα γρήγορου φαγητού τα πράγματα είναι πιο εύκολα, τι γίνεται όμως όταν δουλεύεις σε περιοχή που δεν υπάρχει ούτε ψιλικατζίδικο ή στο εξωτερικό;
Το πρόβλημα όταν νηστεύεις και εργάζεσαι είναι μεγάλο και το έχω ζήσει για χρόνια. Αν είσαι κοντά σε αλυσίδα γρήγορου φαγητού τα πράγματα είναι πιο εύκολα, τι γίνεται όμως όταν δουλεύεις σε περιοχή που δεν υπάρχει ούτε ψιλικατζίδικο ή στο εξωτερικό;
Αυτό το τελευταίο πάει στην οικογένεια μου που ζει στο εξωτερικό και αντιμετωπίζουν κάθε φορά το ίδιο πρόβλημα! Μαμά ετοίμαζε τα τσικαλομπιργανα σου και πιάσε δουλειά!! :p
Ψάχνοντας πριν από δύο χρόνια να βρω κάποια νηστίσιμη συνταγή για ελιόψωμα έπεσα πάνω σε ένα Κρητικό blog που έγινε και το αγαπημένο μου. Όταν πρόκειται για Κρητική συνταγή τρέχω εκεί διότι αν δεν υποστηρίξεις το τόπο σου θα πέσει να σε πλακώσει.. :)
Εγώ σας γράφω τα υλικά που χρησιμοποίησα για 12 θήκες muffin και μία μακρόστενη φόρμα κέικ.
Τη πρώτη φορά που έκανα ολοκληρωμένη την συνταγή βγήκε περισσότερο το ζυμάρι αλλά όχι αρκετή ποσότητα για να καλύψω άλλη μία φόρμα.Τα έχω φτιάξει αμέτρητες φορές είναι η τέλεια και εύκολη λύση αλλά εκτός αυτού γίνονται γρήγορα χωρίς άγχος και φόβο μη κάτι δεν πετύχει!!
Υλικά
150 γραμμάρια ελιές μαύρες σε κομματάκια (πουλάνε τα Σούπερ μάρκετ χύμα)
1 πράσινη πιπεριά (κέρατο ή φλάσκα)
1 κόκκινη πιπεριά (έχω βάλει και Φλωρίνης κάποιες φορές)
1/5 ποτήρι ελαιόλαδο
1/5 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 κούπα χλιαρό νερό
μία πρέζα αλάτι
ρίγανη
1/5 κιλό αλεύρι
20 γρ μαγιάς νωπή
* Αν βάλετε ξερή θα πρέπει να μπουν στη κατάψυξη τα υπόλοιπα που θα μείνουν και να τα βγάζετε λίγα λίγα γιατί ξεραίνονται όσο περνάνε οι μέρες.
Η διαδικασία είναι απλή.
Διαλύουμε τη νωπή μαγιά σε χλιαρό νερό (προσοχή όχι να καίει αλλιώς καταστρέφεται) και την ρίχνουμε σε ένα μπολ με τα υπόλοιπα υγρά, ελαιόλαδο και χυμό ανακατεύουμε και σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι και την ρίγανη. Μόλις έχουμε ένα πηχτό χυλό σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για μία ώρα.
Tip - Τις μέρες που κάνει ζέστη θα δείτε να έχει πιάσει το ζυμάρι ακόμα και πάνω στη μεμβράνη, μην ανησυχείτε δεν είναι έγινε κάτι κακό μπορείτε να πάρετε ότι κολλήσει με τα χέρια. Το προτιμώ από το να μείνει ξεσκέπαστο και να κινδυνεύει από διάφορα πετούμενα.
Μόλις τραβήξετε τη μεμβράνη θα δείτε να ξεφουσκώνει. Ρίχνεται τις πιπεριές και τις ελιές και ανακατεύεται ελαφρά με ένα κουτάλι ίσα να ανακατευτούν τα υλικά. Σε αυτή τη φάση ρίχνεται και το αλάτι.
Tip -Ο λόγος που δεν ρίχνω νωρίτερα το αλάτι είναι γιατί αν πέσει πάνω στη μαγιά την κατέστρεψε!
Γεμίζεται στο μισό τα φορμάκια και την φόρμα και του κέικ και ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 40 λεπτά. Μόλις τα δείτε να έχουν ροδίσει τα αφαιρείτε και δεν τα αφήνεται να κρυώσουν μέσα στο ζεστό φούρνο.
Γλυκιά μου Ελεάννα, η ανάρτηση σου με πέτυχε πάνω στο μεσημεριανό...ω ρε μάνα, τι νόστιμα που φαίνονται! Θα τα έχω υπόψη μου από μεθαύριο που ξεκινάω τη νηστεία! Θα συμφωνήσω μαζί σου ως προς την Κρητική κουζίνα... κάνουν θαύματα! φιλάκια κι αν δε τα ξανά πούμε, σου εύχομαι καλή Ανάσταση & καλό Πάσχα! φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ πάντως το έχω κάνει και εκτός νηστείας! Είναι ότι πρέπει για πρωινό ή για κάτι ενδιάμεσο όταν πεινάς.
ΔιαγραφήΖουπωτά-ζουπωτα τα λιοψωμακια σου Ελεάννα μου,ακριβώς ότι πρέπει για την περίοδο αυτή....καλή όρεξη και φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα ζουπωτά δεν τα ήξερα :) Είναι πολύ αφράτα πάντως αν εννοείς αυτό! :D :D
ΔιαγραφήΦιλιά Μαρία μου!
Tέλεια μου φαίνονται.. εύκολα, γρήγορα και με λίγα υλικά όπως ακριβώς μου αρέσουν οι συνταγές..
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχει ήδη καταχωρηθεί στο pinterest!
Σε ευχαριστώ Τζίνα! Είναι πράγματι εύκολα!! :)
ΔιαγραφήΦαίνεται νοστιμότατο Ελεανα! Θα το δοκιμάσω σίγουρα και θα το κάνω Pin. Φιλοξενώ ένα link party, Sweet Inspiration κάθε Παρασκευη εως Τρίτη και θα χαρώ να σε δω μαζί μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαίρη μου άργησα να δω το σχόλιο οπότε δε σας πρόλαβα. Σε ευχαριστώ για την πρόσκληση!
ΔιαγραφήΚι εγώ τα φτιάχνω έτσι με μία διαφορά... αντί για πιπεριά βάζω κρεμμύδι. Και τη συνταγή την έχω από Κύπρο. Είναι πράγματι πολύ ωραία !!! Καλοφάγωτα !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήμμμ Ράνια αυτό με το κρεμμύδι ακούγεται ωραίο γιατί ως γνωστόν το κρεμμύδι όταν μαγειρεύεται γλυκίζει!! Μόνο την κρεμμυδόπιτα ήξερα μάλιστα τρελαίνομαι με την γεύση της!! :)
ΔιαγραφήΑποθηκεύεται και αύριο μεταφέρεται στη μαμά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό μόνο σου λέω!!!
;-)
'Γεια στα χεράκια σου, κοριτσάκι μου!
ΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά-πολλά!
Αυτές οι μαμάδες.. τι τραβάνε!! χαχαχαχαχα
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ Γιάννα μου!!
Χρυσοχέρα μου εσύ!!! Υπέροχα είναι! Κατοχυρώνονται και δοκιμαζόνται αύριο κιόλας μη σου πω... Φιλούρες πολλές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοφία μου που είσαι? Μας έλειψες!! Όταν πρόκειται για φαί.. προσπαθώ να το κάνω καλά!! χαχαχα μην μείνουμε και νηστικοί!!
ΔιαγραφήΠολλά φιλιά!!
Τρελαίνομαι για ελιόψωμα, αλλά δεν τόλμησα να τα φτιάξω ποτέ! Λες να κάνω την αρχή, Ελεανάκι?...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάκια γλυκά
Μαρίνα
Μαρίνα μου ελιόψωμα δεν είχα κάνει και εγώ ποτέ αλλά αυτά είναι τέλεια και δε θέλει πολύ κόπο!!
ΔιαγραφήΦιλιά!!
Ω τι ωραία συνταγή! εκτυπώθηκε και θα δοκιμαστεί άμεσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ Μάχη!! :)
ΔιαγραφήΦαίνονται πεντανόστιμα Ελεάνα,θα τα δοκιμάσω άμεσα,γιατί και εγώ και ο Φραγκισκάκος αγαπάμε τις ελιές,το έταιρον ήμισυ πάλι καθόλου,αλλά δεν πειράζει!!Καλημέρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι που να έχεις και ελιές από Κρήτη Ιωάννα μου!! Θα είναι τέλειααααα!!!
ΔιαγραφήΥπάρχει άνθρωπος που δεν τρώει τις ελιές?? :) Καλημέρα!!
Νόστιμα και νομίζω η πιπεριά τα κάνει να ξεχωρίζουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ τρελαίνομαι για πιπεριές και μαγειρεμένες είναι ακόμα πιο ωραίες, χωρίς αυτές θα ήταν πολύ σκέτα φαντάζομαι! :)
ΔιαγραφήΠω πω, είναι λαχταριστά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτιμώ ότι θα ταιριάζει και η λιαστή ντομάτα και η κάπαρη! Φιλιά :)
Πέτρα εγώ προσωπικά δεν τρώω κάπαρη και η λιαστή ντομάτα δεν είναι το καλύτερο μου αλλά όλοι οι υπόλοιποι στην οικογένεια και το έτερον ήμισυ τρελαίνονται και για τα δύο οπότε λέω να το δοκιμάσω κάποια στιγμή! Ευχαριστώ για την ιδέα!!
Διαγραφήti lew tvra!!! τρελάινομαι για τα ελιοψωμα!!! ευχαριστω για τη συνταγη :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι που να τα κάνεις Ζήνα με δικές μας ελιές και να βάλεις και διάφορες (μαύρες και πράσινες)... θα είναι άλλο πράγμα!! Αχχχχ Πάμε Κρήτη να τα φτιάξουμε!!! :))
ΔιαγραφήΝόστιμο και χορταστικό το ελιόψωμο, ότι πρέπει και για τις μέρες της νηστείας. Μου αρέσει και η έξτρα πινελιά με τις πιπεριές στη συνταγή, ταιριάζουν απόλυτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλευθερία μου εγώ τα κάνω και εκτός νηστείας! Είναι ότι πρέπει για τις ώρες που πεινάς και δεν ξέρεις τι να φας κάπου στα ενδιάμεσα της μέρας!! :)
ΔιαγραφήΤο ελιόψωμο είναι κάτι που πάντα το ψωνίζω για να το φάω στο γραφείο. Με χορταίνει άσε που με τις ελιές έχω λατρεία! Αυτό που μου άρεσε πολύ είναι που δεν έχουν το συνηθισμένο σχήμα και μπορούν άνετα να σερβιριστούν σε ένα μπουφέ, σε ένα τραπέζι. Τι κορίτσι είσαι εσύ! Ευχαριστούμε για την συνταγή φιλενάδα... φιλιά και καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι πες.. δεν είμαι κορίτσι για σπίτι??? χαχαχαχαχα Αυτό για το τραπέζι δε το είχα σκεφτεί.. Οι ελιές μου αρέσουν και εμένα, εγγόνι του παππού μου, να πάρω κάτι και απο εκείνον!! :)
ΔιαγραφήΤέλεια φαίνονται!Και από τα υλικά και από τις φωτογραφίες, με κέρδισαν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι ότι πρέπει Δέσποινα μου για κάτι διαφορετικό!
ΔιαγραφήΦιλιά
Καλά μιλάμε εξελίχθηκες σε πρώτης τάξεως ταλέντο στη μαγειρική!Για στείλε κανένα και από δω !!
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχαχαχα Λίλια εγώ είμαι για τα κλασσικά ελληνικά πιάτα με τα μοντέρνα και τις γκουρμεδιές δε το έχω! ;)
ΔιαγραφήΣαν να περνάει η μυρωδιά από την οθόνη! Μου τρέχουν τα σάλια! Η συνταγή έγινε pin εννοείται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτσι και μέναμε κοντά μας έβλεπα να τρώμε σε κάθε καφέ που θα πίναμε!! Εγώ τα ελιοψωμάκια εσύ τα μπισκότα σου και το κεικ, η Λίλια κανένα μπακλαβά.. Μια χαρά θα τη περνάγαμε!! :))
ΔιαγραφήΜου αρεσαν πάρα πολύ σαν αποτελεσμα! Μπραβο Ελεάνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Πάσχα με υγεία, αγάπη και φωτιση στις ψυχες μας!
Σε ευχαριστώ Αριάδνη μου!!
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά, ελπίζω να πέρασες όμορφα αυτές τις μέρες!!
Τι υπέροχα που έγιναν, Ελεάνα μου!!! Μου αρέσουν πολύ τα ελαιόψωμα!!! Θα τα δοκιμάσω και εγώ!!! Πολλά φιλιά, Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ Ιωάννα μου!! Με τα σχόλια πείστηκα πως θα ήταν τέλεια και για τραπέζι!! :))
ΔιαγραφήΦαίνονται υπέροχα και οποσδφήποτε α είναι πολύ νόστιμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ευχηθώ καλή Ανάσταση κι΄ένα όμορφο και χαρούμενο Πάσχα.
Σε ευχαριστώ πολύ Ντένη!!
ΔιαγραφήΕλπίζω να περάσατε όμορφα!
Μμμμμ!!!Και τα λατρεύω και πεινάω τρελά και είναι βράδυ!!!Αχ!!!Ελεάνα μου!!!Φιλιά πολλά και καλή Ανάσταση!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚική μου και εμένα μου άρεσαν τα ψωμάκια με ελιές αλλά αυτά είναι ακόμα καλύτερα γιατί έχουν και την πιπεριά!! Φιλιά πολλά!!
ΔιαγραφήΠολύ όμορφα όλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.
Φιλάκια ...
Να είσαι καλά Μαρία Έλενα!!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Χρόνια πολλά κι από δω και καλό μήνα! Φιλάκι ❤
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ και από εδώ Πέτρα μου!! :)
ΔιαγραφήΧριστός Ανέστη, χρόνια πολλά και καλά με υγεία. Καλό μήνα, χαρούμενο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ!! Να είμαστε όλοι καλά!!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Χρόνια πολλά Ελεάνα μου, Χριστός ανέστη! Πω πω, τι ωραία συνταγή μας δείχνεις! Την ζήλεψα και θέλω να την φτιάξω το συντομότερο. Τα ψωμάκια φαίνονται πεντανόστιμα και τόσο αφράτα! Το κόλπο με το αλάτι δεν το ήξερα. Φιλάκια πολλά και καλό μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘάλεια μου το αλάτι καταστρέφει την μαγιά ενώ η ζάχαρη την βοηθάει να λειτουργήσει καλύτερα ;) Μαθαίνω.. όσο μαγειρεύω μαθαίνω!! Πολλά φιλιά!
ΔιαγραφήΝηστίσιμο ξε-νηστίσιμο λατρεύω ελιόψωμο και θα την δοκιμάσω την συνταγή σου! Χρόνια πολλά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή:))) Μαρία μου την κάνω την συνταγή και δε με πειράζει καθόλου που είναι νηστίσιμη!!! Είναι τέλεια για όταν πεινάμε και ειδικά το καλοκαίρι που δεν έχεις όρεξη για πολλή ζεστά φαγητά!!
ΔιαγραφήΜου αρέσει τόσο το ελιοψωμο!!! 😊 ωραία ιδέα μας έδωσες!! Χρόνια πολλά Ελενα, Χριστός Ανέστη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει τόσο το ελιοψωμο!!! 😊 ωραία ιδέα μας έδωσες!! Χρόνια πολλά Ελενα, Χριστός Ανέστη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ Άρη!! Αυτός που έφτιαξε πρώτος το ελιόψωμο είχε φοβερή ιδέα!! :))
ΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
Ελεάνα μου, Χρόνια πολλά!!!Χριστός Ανέστη και καλό μήνα!!!Φιλάκια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρε τι χρυσό κορίτσι είσαι εσύ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή