ΕΚΤΑΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Μπορεί να μην είναι στην θεματολογία του blog η παρακάτω ανάρτηση όμως έχω εμπειρία στο θέμα 'κλειστές τράπεζες' και γνωρίζω το συναίσθημα της αβεβαιότητας για το τι θα γίνει αύριο. Όχι δεν ήταν φόβος.
Φόβο ένιωσα όταν αρρώστησε ο αδερφός από λευχαιμία. Φόβο ένιωσα όταν έσκασε βόμβα το 1993 στο Λονδίνο, 100-200 μέτρα από εκεί που ήμουν, τι να μου φτουρίσει η κλειστή τράπεζα! 

                                                                     ***
Πριν δύο χρόνια, 17 Μαρτίου (αν θυμάμαι καλά την ημερομηνία)  Παρασκευή βράδυ η Κυπριακή Κυβέρνηση αποφασίζει κούρεμα όλων τον τραπεζικών λογαριασμών ανεξαρτήτου ποσού. Σάββατο πρωί οι τράπεζες δεν ανοίγουν (εδώ κάποιες ανοίγουν και Σάββατο το χειμώνα συν κάποια απογεύματα) και ο κόσμος να τρέχει πανικόβλητος στα ΑΤΜ να σηκώσει ότι μπορεί παρόλο που το ημερήσιο ποσό είχε ήδη προγραμματιστεί στα 300 ευρώ. 

Τι να πάρεις;; Πόσα να βγάλεις σε δύο μέρες;;  Ούτε το μισθό σου δεν μπορούσες να γλυτώσεις και το μόνο που σε ένοιαζε ήταν τουλάχιστον να έχεις λεφτά για φαΐ, ήταν Σαββατοκύριακο και δεν θέλαμε να πεινάσουμε! Όλα και όλα.. 

Στα σούπερ μάρκετ η κατάσταση ήταν ανάλογη με αυτή που γίνεται κάθε 1η του μήνα, οι πιστωτικές να μην περνάνε εκείνο το πρωινό και αυτό γιατί ενημερωνόταν το σύστημα προκειμένου να μην βγάζει πάνω 300 και όχι γιατί μας τα κλέβανε και γενικά ένας χαμός στα βενζινάδικα και στα ΑΤΜ,
Δεν ήταν φόβος, ξέραμε πως κάποια στιγμή θα άνοιγαν απλά περιμέναμε να δούμε πως θα ανοίξουν.

Κυριακή ή Δευτέρα η απόφαση ήταν να κουρευτούν καταθέσεις άνω των 100,000 ευρώ.                                                           
Οι τράπεζες άνοιξαν δυο εβδομάδες μετά με πάρα πολλούς περιορισμούς στις αναλήψεις, στην αποστολή χρημάτων (με όριο τα 5,000 λόγω φοιτητών στο εξωτερικό και επαγγελματικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων) και με την απαγόρευση του δικαιώματος να ανοιχτεί νέος καταθετικός λογαριασμός σε άλλη τράπεζα και να μεταφερθούν χρήματα. Στην Κύπρο το 80% των καταθετών είχε πάνω από 100,000.

Ενδεικτικα σου λέω πως μέχρι να έρθει η κρίση, διευθυντής τραπέζης έπαιρνε εφάπαξ 650.000 ευρώ, ο εκπαιδευτικός από 100,000 και άνω ανάλογα με τα χρόνια, για να μην σου μιλήσω για μισθούς... 5.000 ευρώ με 10 χρόνια προϋπηρεσίας στο δημόσιο, Χ 2 αν είναι ζευγάρι =10,000
Βάλε και το δώρο των Χριστούγεννων τον Δεκέμβρη =20,000 ευρώ κάθε Δεκέμβρη!! 
Οπότε βάλε με το νου σου για τι λεφτά μιλάμε. 
Κούρεψαν τους λογαριασμούς μόνο από τις τράπεζες  Λαϊκή και Κύπρου. Ο περιορισμός έμεινε στα 300 ημερήσιο όριο και ανέβηκε στα 600 μετά από πολύ καιρό.  
Η άρση των μέτρων έγινε πριν δύο μήνες!!!! Μείναμε έτσι 2.5 χρόνια!!!

Τι πάθαμε με όλα αυτά?

Τα αρνητικά ήταν πως
Αυτοί που είχαν πολλά λεφτά τα έχασαν και έμειναν με 100,000 ανα λογαριασμό και μόνο στις συγκεκριμένες τράπεζες.
Τότε ξεκίνησαν να μαζεύονται τρόφιμα και ρούχα για τα κοινωνικά παντοπωλεία εδώ.
Ξεκίνησαν οι δήμοι να βοηθάνε τους μαθητές που δεν είχαν και πλήρωναν το φαγητό τους
Και την ίδια στιγμή τα σχολεία έφτιαχναν κούτες για βοήθεια προς την Ελλάδα!

Εμείς οι κοινοί θνητοί που δεν είχαμε
  • Ζούμε ακόμα... 
  • Βρίσκαμε φαΐ να φάμε και λεφτά να τα αγοράσουμε.
  • Βενζίνη όταν φτάσαμε να μην βρίσκουμε (προς το τέλος της 1ης εβδομάδας) είπαμε εντάξει δεν θα πάμε στην δουλειά. Δε θα πεθάνουμε κιόλας! Όπως όλοι και εμείς.
  • Τελικά το Σαββατοκύριακο τα βενζινάδικα γεμίσανε και κάποιοι τους έβριζαν που δεν κατάφεραν να το κάνουν τριήμερο... και βαααλεεε!
  • Προϊόντα στα σούπερ μάρκετ υπήρχαν με κάποιες μικρές ελλείψεις μετά από κάποιες μέρες. Και αυτό γιατί τα περισσότερα (αν όχι όλα) έρχονται από Ελλάδα, Αγγλία και άλλες χώρες. Περίμεναν και αυτοί να ανοίξουν οι τράπεζες προφανώς και να δουν πώς θα πορευτούν. 
  • Ο κόσμος μαζεύτηκε και δεν ψώνιζε όπως πριν, ανεξέλεγκτα. 
  • Για αρκετό διάστημα, μέχρι το καλοκαίρι... έβρισκες τραπέζι και καθόσουν άνετα για καφέ!!
  • Ο κόσμος περιόρισε τις εξόδους και δεν έβγαινε όπως παλιά, κάτι που όμως ξεχάστηκε μετά τον πρώτο χρόνο όπου άρχισαν πάλι τα ίδια! 
  • Μετά από ένα χρόνο ψηφίστηκε μείωση ενοικίου 20%
  • Ο Χαρούλης έκανε την προγραμματισμένη του συναυλία στην Αγία Νάπα μετά από ένα μήνα. Άσχετο; σου φαίνεται.. Η ζωή συνεχίστηκε!

Δεν ήταν το τέλος του κόσμου! 

Συνεχίσαμε να ζούμε κανονικά από εκείνη την Δευτέρα, και για δουλειά πηγαίναμε, και βόλτες, απλά δεν σπαταλούσαμε άσκοπα χρήματα. Τα ΑΤΜ δούλευαν κανονικά και μετά το πρώτο σοκ, οι ουρές μειώθηκαν και ο κόσμος έβγαζε κανονικά τα χρήματα του.

Και μην ξεχνάμε πως η Κύπρος πρόσφατα βγήκε από τον μηχανισμό στήριξης! Δεν τελείωσαν τα προβλήματα της και ούτε θα τελειώσουν ποτέ, και μέτρα πήρε και συνεχίζει και να παίρνει, και μείωση μισθών έκανε χωρίς να κάνει απολύσεις από τους μόνιμους του δημόσιου και στο τέλος της ημέρας ζούμε μία φυσιολογική ζωή.

Θα μου πεις άλλη περίπτωση, Ναι. Στην Κύπρο ήταν ξεκάθαρο πως θα γίνει κούρεμα καταθέσεων, στην Ελλάδα τα πράγματα είναι αλλιώς και καλό θα είναι να μην ακούμε διάφορες καταστροφολογίες που μόνο φόβο και πανικό σπέρνουν. 
Οι τράπεζες κάποια στιγμή θα ανοίξουν δεν μπορούν να παραμείνουν κλειστές..

Και δεν πέσαμε από τα σύννεφα, ποιος δεν περίμενε πως κάποια στιγμή θα γινόταν ένα μπαμ στην Ελλάδα. Από την μέρα που ήρθε η κρίση αυτό ακούω συνέχεια και εμένα με επηρέασε η κρίση της Ελλάδας από την αρχή. Βέβαια, μάλλον που θα πρέπει να τους ευγνωμονώ γιατί αντέδρασα γρήγορα και χωρίς συναισθηματισμούς αλλιώς τώρα θα χρώσταγα τα κέρατα μου.

Η κάθε μέρα φέρνει νέες εξελίξεις και ίσως κάτι από όλα αυτά να βγει σε καλό για την χώρα μας ή να μας δώσει καλύτερες συνθήκες διαβιώσεις μπας και μπορέσουμε να επιστρέψουμε και εμείς πίσω (ο καθένας με τον πόνο του). Ας είμαστε αισιόδοξοι, όσο μπορούμε!

Αυτή ήταν η δική μου εμπειρία.
Εγώ ελπίζω και δεν φοβάμαι και προσπαθώ να το πω και σε εσένα!

Σχόλια

  1. Ελεάνα συμφωνώ μαζί σου! Είμαι αισιόδοξη ή τουλάχιστον προσπαθώ να είμαι και να βλέπω και τη θετική πλευρά των πραγμάτων! Πιστεύω πως θα έρθουν καλύτερες μέρες για όλο τον κόσμο. Μετά από κάθε μεγάλη μπόρα βγαίνει ουράνιο τόξο λένε. Αν δεν τολμήσουμε δεν θα μάθουμε... Για τα καλύτερα που ίσως να έρθουν πρέπει να πάρουμε ρίσκο! Πολλές φορές μας βγαίνει σε καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελεάννα ευχαριστούμε πολυ που μοιράστηκες την εμπειριά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος29/6/15 11:07

    Δεν έτυχε να σε γνωρίσω ακόμη προσωπικά, χαίρομαι πάρα πολύ που έκατσες κι έγραψες αυτό το post γιατί καλό είναι να έχουμε μια εικόνα των πιθανοτήτων μπροστά μας - ακόμη κι αν τελικά δεν υπάρξουν ομοιότητες. Η προοπτική είναι πάντα αυτή που μετράει στο πώς βλέπουμε τα πράγματα, και όχι, δεν θα το βάλουμε κάτω. Κάποιοι από μας έχουμε περάσει και πολύ χειρότερες μέρες, θα τα αντιμετωπίσουμε κι αυτά λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου αρέσει η αισιοδοξία σου και την αισθάνομαι κι εγώ απλά με διαφορετικό τρόπο. Θα μου επιτρέψεις να έχω μια άλλη άποψη σε σχέση με την Κύπρο τότε και με την Ελλάδα τώρα. Η Κύπρος δεν βρέθηκε με ταμειακά διαθέσιμα 0 ... κάτι που συνεπάγεται πτώχευση και αυτό με τη σειρά του αλλά...
    Άλλο οικονομική κρίση και άλλο πτώχευση. Η κρίση θα διαχειριστεί με σκληρά μέτρα μεν αλλά θα διαχειριστεί... Η πτώχευση όχι...
    Η Ελλάδα είναι σε πλήρη αποσύνθεση .... Αντίθετα η Κύπρος τότε είχε και αποθέματα χρυσού σχεδόν στο 30% έναντι του 60% της ευρωζωνης. Η εκκλησία εκεί συμφώνησε να πληρώσει και εκείνη ένα μερίδιο ..... Άλλο θετικό. Εδώ αγάπη μου κάνεις δεν θέλει να πληρώσει τίποτα, ούτε η εκκλησία ούτε το κράτος, ούτε εμείς. Στην Κύπρο δέχτηκαν κούρεμα, εδώ θα το δεχτούν; Θέλω να πω ότι στην Κύπρο υπήρχε διαφορετικό σχέδιο και προοπτικές... εδω είναι ένα μπάχαλο.
    Βέβαια όλα αυτά είναι δική μου γνώμη. Δεν απαιτώ να συμφωνήσουν μαζί μου σε καμία περίπτωση. Κουβέντα κάνουμε ...
    Σε φιλώ και εύχομαι να μην με παρεξήγησες ♡

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιρις καμία παρεξήγηση. Εγώ έγραψα την ανάρτηση όχι γιατί θέλω να συγκρίνω τις χώρες ούτε να κάνω πολιτικές αναλύσεις γιατί δεν είμαι και ειδική άλλωστε, εγώ γράφω πως το βίωσα όλο αυτό σαν απλός πολίτης.
      Απλά μία διευκρίνηση.. εδώ δεν συμφώνησε κανένας να του κουρέψουν καταθέσεις.. όσοι το ήξεραν έβγαλαν τα λεφτά τους οι υπόλοιποι δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι. Και δικηγόρους που έβαλαν κάποιοι γνωστοί δεν κατάφεραν τίποτα. Ξέρεις πόσοι έπαθαν εγκεφαλικά τότε?
      Απλά θέλω να σκέφτομαι θετικά, πως κάτι καλό μπορεί να βγει από όλο αυτό.
      Καλημέρα πολιτική μου αναλύτρια!! :))) Σου στέλνω μαιλ γιατί θέλω να σε ρωτήσω κάτι!

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ πολύ που με κατάλαβες!!!!!
      Τι συγκρίσεις εννοείται τις κάνω εγώ... γιατί θα ήθελα και εδώ κυλήσουν τα πράγματα ομαλά όπως στην Κύπρο. Έχεις απόλυτο δίκιο ότι δεν συμφώνησαν ... δικό μου λάθος έκφρασης.. Περιμένω μήνυμα .. ότι θες εδώ είμαι ♡ Σμουυτς♡

      Διαγραφή
    3. Γιατί να παρεξηγηθείς Ίρις μου!!!! Δείχνεις άνθρωπο που έχει μελετήσει. Σου βγάζω το καπέλο. Πρόσθεσε επίσης ότι εδώ δεν υπάρχει κομματική ενότητα. Σαν τους σκύλους τρώγονται για το ποιος θα υπερισχύσει κι εμείς παίζουμε το παιχνιδάκι τους..... ο Θεός να μας φωτίσει. Καλημέρα!!!!

      Διαγραφή
  5. Έτσι θέλω να σκέφτομαι κι εγώ, θα βγούμε σωοι από αυτή τη κατάσταση, στο τέλος θα λέμε "και τι έγινε; "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε περιόδους κρίσης ολα κινουνται οριακά αλλά ειναι για λίγο και γι αυτο πρέπει να κοιταμε τα σημαντικά πραγματα της ζωής. Σε ευχαριστουμε πολυ γιατι ισως δουμε πιο καθαρα τα πραγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κοριτσάκι μου, αφού στου πω πως ΣΥΜΦΩΝΩ απόλυτα μαζί σου, στέκομαι στην τελευταία σου φράση "μπας και μπορέσουμε να επιστρέψουμε και εμείς πίσω (ο καθένας με τον πόνο του)". Δεν είναι μόνο δικός σου πόνος, είναι όλων μας, γιατί από κάθε οικογένεια λίγο ως πολύ, όλο και κάποιος έφυγε, αναγκαστικά!!! Και όλοι θέλουμε να γυρίσετε!
    Σε φιλώ, καλή μας εβδομάδα!!
    (Μαρίνα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φόβο νοιώθω για τα προβλήματα υγείας που δυστυχώς κάπου είναι κοντά μου και για το ΔΙΧΑΣΜΟ που θέλουν να μας επιβάλουν.
    Υπομονή για τα υπόλοιπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι ψυχραιμες φωνές τέτοιες ώρες είναι οξυγόνο!
    Ελεάννα μου κι εγω πιστεύω ότι θα βγούμε τελικά καλύτεροι και πιο δυνατοί από όλο αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αχ Ελεάνα μακάρι να πάνε όλα καλά! Η εμπειρία σου είναι πολύτιμη! Φιλιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευχαριστούμε Ελεάνα μου!!! Υπάρχει αισιοδοξία και χρειάζεται υπομονή αλλά, όπως λέει και η Ξανθή, το μεγαλύτερο κακό είναι ο διχασμός του κόσμου. Για τους συνταξιούχους που συντηρούν ηλικιωμένους και ανήμπορους γονείς, αλλά παράλληλα και άνεργα παιδιά, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα.
    Φιλάκια και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο πανικός κ η τηλεόραση είναι τα χειρότερα πράγματα νομίζω! Ό,τι κ να γίνει πάλι θα πρέπει να προσαρμοστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γειά σου ρε Ελεάνα με το έκτακτο το Post σου! Καλό είναι να ακούγονται ψύχραιμες φωνές και πόσο μάλλον απο κάποιον που έχει βιώσει παρόμοιες εμπειρίες! Φιλούρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ψυχραιμία παιδιά, όλα θέλουν τον αγώνα τους...Ελεάνα ευχαριστούμε για το έκτακτο post σου! Ευχόμαστε για το καλύτερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την ανάρτηση αυτή!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ελεάννα μου ευχαριστούμε πολύ για όσα γράφεις !! Προσωπικά είμαι ψύχραιμη . Μακάρι να βγει κάτι θετικό και για τη Ελλάδα !! Βέβαια εδώ όπως λέει και η φίλη πιο πάνω τα πάντα είναι σε αποσύνθεση !!!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ελεάνα μου τα γράφεις πολύ ωραία...αν και να σου πω αυτοί που δεν είχαν ποτέ λεφτά-περίσσευμα εννοώ για να μην πω έμπαιναν μέσα στο τέλος του μήνα, και συγκαταλέγομαι και εγώ σε αυτούς- δεν θα τους κακοφανεί και τόσο, τι είχαν τι έχασαν. ευτυχώς δεν είχα λεφτά στην τράπεζα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. το θεμα ειναι να μη χασουμε την αιδσιοδοξια μας, να εχουμε καθαρο μυαλο και όχι να επηρεαζόμαστε και κυριως να σκεφτουμε σαν μια ομαδα! μπορει να εχει διαφορες η περιπτωση της Κυπρου αλλα και πάλι δεν ηταν κατι ευχαριστο και επηρεασε τις ζωες πολλων ανθρωπων. Ας ελπίσουμε οτι θα τελειωσει συντομα όλο αυτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ευχαριστούμε Ελεάννα μου για την ελπιδοφόρα ανάρτησή σου!!! Προσωπικά αγωνιώ αλλά πάλι μένω ψύχραιμη. Δεν μου άρεσε που είδα την Κύπρο έτσι αλλά δεν μου αρέσει ούτε και τώρα!! Το θέμα είναι ότι εδώ είναι όλα διαλυμένα και σε πολύ κακή κατάσταση μετά από τόσα χρόνια κρίσης!!!
    Ελπίζω να τελειώσουν όλα ανώδυνα ή όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Συμφωνώ κι επαυξάνω.Εδώ επέζησαν από πολέμους και πείνα μεγάλη,εμάς τι να μας κάνει μια εβδομάδα ''κλειστών τραπεζών'';

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αισιοδοξία να έχουμε και όλα θα πάνε καλά.
    Φιλακια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Έτσι είναι.. η ζωή συνεχίζεται και κανένας δεν χάνεται!
    Σ' ευχαριστούμε που μοιράστηκες αυτήν την εμπειρία σου μαζί μας!

    Φιλιά Ελεάννα μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μπράβο Ελεάννα!!! Έκανες αυτό που δεν κάνουν τα μέσα. Έκατσες και έγραψες για το μετά της Κύπρου. Η ουσία είναι ότι θα υπάρχουμε ότι και να γίνει!!!!!! Καλημέρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ευχαριστώ που διαβάσατε την ανάρτηση! Δεν θα απαντήσω στα σχόλια για να μην μπούμε σε πολιτικές αναλύσεις αφού δεν είναι ο στόχος της ανάρτησης. Μόνο να είμαστε χαλαροί, αισιόδοξοι και να μην φοβόμαστε και όλα θα γίνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πόσο δίκιο έχεις και νόμιζα πως μόνο εγώ σκεφτόμουν έτσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αχαχαχα! Αφού τραγούδησε κι ο Χαρούλης (αν και έκανα...περίεργους συνειρμούς με το..επίθετο!)...όλα καλά! Είσαι θεά αγάπη μου! Φιλιά πολλά :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Σε ευχαριστούμε που μοιράστηκες την εμπειρία σου μαζί μας, και για όσα λες έχεις απόλυτο δίκιο.... Ας ελπίσουμε από όλο αυτό να βγει κάτι θετικό για αυτόν τον τόπο!!!! Φιλιά!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος1/7/15 09:11

    συμφωνω απολυτα μαζι σου και μπραβο σου που μοιραστηκες το τι βιωσατε!δυστυχως οι Ελληνες δεν ειμασταν ευχαριστημενοι με τιποτα..χρυσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Εξαιρετικό το μοιράζομαι στο facebook! Να το δουν κι άλλοι! Εγώ κρατάω την αισιοδοξία.
    AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Κι εκεί που διάβαζα όμορφα και ήσυχα, διαβάζω για τον Χαρούλη και με πιάνω να "κολλάω"!!!
    χαχα!!!
    Μόνο μπράβο μπορώ να σου γράψω γι' αυτή την υπέροχη ανάρτηση και κυρίως για τη στάση και τον τρόπο αντιμετώπισης!
    ΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά, κορίτσι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Τέτοιου είδους εμπειρίες καλύτερα να μην τις έχουμε,και ιδιαίτερα όταν μετά απο τόσα χρόνια λιτότητας και θυσιών ,τα πράγματα παίρνουν άλλη όψη και φοβάμαι ότι είναι η δυσκολότερη ίωάννα μου.Πολύ ωραία και επίκαιρη η ανάρτηση σου.Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ελεάνα μου έκανες πολύ καλά να γράψεις για το τι έγινε στην Κύπρο γιατί δεν είχα σαφή ιδέα για το τι έγινε μετά το κούρεμα των καταθέσεων. Παρόλο που το έψαχνα δεν έβγαζα άκρη. Πρέπει πάντως να δείξουμε ψυχραιμία, δύναμη και αισιοδοξία για να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες στιγμές που περνάμε. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά για να μπορέσουν όσοι είναι μακριά από την πατρίδα να γυρίσουν πίσω. Καταλαβαίνω πολύ καλά τον πόνο της ξενιτιάς. Πολλά πολλά φιλάκια Ελεάνα μου από μένα και τη Γεωργία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου