Το τσουρέκι της Σοφίας

Καλημέραααααα

Όχι δεν ονειρευόμουν τσουρεκάκι τη νύχτα, όχι ότι θα με πείραζε αν είχα λίγο σήμερα το πρωί γιατί όπως είπε και η Σοφία το τσουρέκι είναι all weather!!! Είπα weather=καιρός και πρέπει να σας ενημερώσω με δελτίο καιρού, έμαθε πως θέλω να μιλήσω για τσουρέκια και από χθες ο καιρός ήταν συννεφιασμένος με πολύ σκόνη στην ατμόσφαιρα και σήμερα ξυπνήσαμε με βροχή και το χώμα να μυρίζει. Ωραία αίσθηση!

Εδώ ξεκινήσανε οι ζέστες πριν το Πάσχα και μάλιστα είπαμε αλίμονο μας αν συνεχιστούν, ας ελπίσουμε να κρατήσει αυτή η βροχή μήπως και δροσίσει αν και δεν ελπίζω σε τόσα πολλά... after all this is Cyprus!

Μη ξεφεύγω από το θέμα.. Αυτό το άτιμο το τσουρεκάκι πως τραβιέται με το καφέ!!


Τις μέρες του Πάσχα όπως είπα και τη προηγούμενη φορά εδώ έφτιαξα πολλά, περισσότερο γλυκό καταστάσεις και λιγότερο φαΐ όχι πως δε φάγαμε, αν είναι δυνατόν για ποιους μας περάσατε? Φάγαμε φάγαμε..... Ένα όμως απο αυτά τα γλυκά ήταν τσουρέκι!

Πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα η  Σοφία από το 'Βελονάκι της Σοφίας' μας έδωσε μία ωραία συνταγή και είπα να την εκμεταλλευτώ. Γενικά είμαι επιφυλακτική με τις συνταγές γλυκών και ιδιαίτερα με αυτές που παίρνω από το διαδίκτυο γιατί αρκετές δεν είναι σωστές, έχουμε φάει παγωτό σε μορφή milkshake (και όχι τίποτα άλλο δε μου αρέσει και το γάλα). Τις διαβάζω λοιπόν πρώτα και προσέχω πολύ καλά τη ποσότητα των υλικών, αν κάτι μου φανεί ύποπτο απλά δε τη κάνω.

Πατέντα στο πρώτο φούσκωμα γιατί ο φούρνος έψηνε εκείνη την ώρα... εφόσον μαγείρευα ήταν ευκαιρία!
Η συνταγή της Σοφίας για τσουρέκια -εδώ- από θέμα υλικών μου φάνηκε σωστή και έτσι αποφάσισα να την κάνω, τα υλικά και το τρόπο θα τα διαβάσετε καλύτερα στο δικό της blog.
Μόνο να σας πω ότι θέλουν αρκετή ώρα για να φουσκώσουν και προσπαθήστε να ακολουθήσετε πιστά αυτά που λέει.

Εγώ τι έκανα..
1ον Δε τα έβαλα σε ζεστό φούρνο στο πρώτο φούσκωμα, ήταν φούρνος όλη η κουζίνα από τα μαγειρέματα και δε χρειάστηκε, τα έβαλα όταν πια θέλανε 4ωρο (μέσα σε ζεστό φούρνο) για να ανέβει το ζυμάρι.

2ον Επειδή φοβήθηκα ότι δε θα είναι έτοιμα πριν την Ανάσταση δεν άφησα το ζυμάρι  να υπερδιπλασιαστεί και βιάστηκα να τα κάνω πλεξούδες με αποτέλεσμα να μη φουσκώσουν άλλο πλεγμένα -απλά απλώθηκαν λιγάκι.
Μπορεί να φταίει που δε τα ζύμωσα πολλή ώρα αλλά από τη κούραση με τα μαγειρέματα, δεν άντεχα.

3ον Τα άφησα όλο το βράδυ μήπως και ανέβουν αλλά δεν... οπότε τα έψησα το πρωί της Κυριακής για να φάμε πρωινό, μοσχοβόλησε το σπίτι!!

Δείτε ωραίες πλεξούδες.... παρακάτω θα καταλάβετε
Δε μας χάλασε που δεν ανέβηκαν όσο θα έπρεπε, γευστικά ήταν τέλεια!! Δε το λέω εγώ που έτσι και αλλιώς δε τρώω πολλά γλυκά αλλά ο επίσημος δοκιμαστής μου και ο καλεσμένος που είχαμε.

TIP
Να προτιμήσετε να τα φτιάξετε με νωπή μαγιά διότι αντέχουν περισσότερο και δεν σκληραίνουν, διαφορετικά βάλτε τα στη κατάψυξη.
Εγώ τα έκανα με ξερή μαγιά γιατί το σούπερ μάρκετ φρόντισε Μεγάλη Εβδομάδα να έχει έλλειψη από τη νωπή και έτσι τα φύλαξα στην κατάψυξη και έβγαζα ένα την φορά να το ξεπαγώνω, μόλις έφτανε στο τέλος το προηγούμενο. Ήθελε μισή ώρα με τη ζέστη που είχαμε.

Για κομμώτρια δε κάνω...
Έγιναν υπέροχα, μύρισε μαχλέπι και μαστίχα ενώ εγώ μόνη μου έφαγα το μισό τσουρέκι το πρώτο πρωινό με τη δικαιολογία -Να δοκιμάσω αν το πέτυχα. Τη τρίτη μέρα φροντίσαμε να έχουν εξαφανιστεί!! Ο επίσημος δοκιμαστής μου (τρία γράμματα) πήγαινε έπαιρνε ένα μεγάλο κομμάτι, ερχότανε και μου έλεγε -Καταπληκτικό τσουρέκι, υπέροχο τσουρέκι, νόστιμο τσουρέκι. Αφού αναγκάστηκα κάποια στιγμή να του πω ΦΤΑΝΕΙ το εμπέδωσα.

Τελικά εντόπισα ότι μου αρέσει περισσότερο το μαχλέπι και την επόμενη φορά θα προσθέσω λίγο παραπάνω, εννοείται πως θα τα ξαναφτιάξω γιατί μου περίσσεψε φιλέ αμυγδάλου μη πάει χαμένο!!

Ναι καλέ είναι η τέλεια δικαιολογία..
Τώρα που το θυμήθηκα το Μεγάλο Σάββατο που τα έφτιαχνα έβρεχε όλο το πρωί και ο καιρός με την υγρασία δεν τα βοήθησε. Ίσως να ήταν και σημαδιακό... Πως πρέπει να τα ξαναφτιάξω.. χαχαχα

Σ' ευχαριστώ Σοφία.
Καλή επιτυχία σε όσους τα φτιάξουν!

Ελεάνα

Σχόλια

  1. Κάναμε ακριβώς την ίδια συνταγή! Κι εμένα δεν μου φούσκωσαν όσο περίμενα, παρόλο που τα άφησα 8ώρο αλλά από γεύση έσκισαν! Όσοι τα δοκίμαζαν έλεγαν πως ήταν από τα ωραιότερα τσουρέκια που έχουν δοκιμάσει και χωρίς ίχνος αυγουλίλας που μερικές φορές έχουν τα σπιτικά!!
    Δυστυχώς, καθώς πρωτάρα στα τσουρέκια και με αρκετό άγχος τελικά, ούτε που τόλμησα να πιάσω φωτογραφική, όπως είχα αρχικά σκεφτεί, και να τα φωτογραφήσω. Πάλι καλά που έχουμε κι εσένα Ελεάνα!!
    Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πλέον τα φωτογραφίζω όλα!!! Σκέψου πως ο καλεσμένος ακούγε κλικ και ρώταγε 'ηθελα να ήξερα τι τραβάς συνέχεια', ο Νεκ με έμαθε πια όταν ακούει κλικ της μηχανής έρχεται στη κουζίνα χαχαχαχα!! Άγχος είχα και εγώ γιατί δεν ήξερα αν θα μου πετυχούν για αυτό και δεν έβγαλα πολλές φωτογραφίες. Πάντως από γεύση ήταν πραγματικά ωραία! Να είμαστε καλά να τα ξαναφτιάξουμε ;)

      Διαγραφή
  2. Βρε κορίτσια κάνατε τσουρεκάκια και δεν στείλατε τίποτα από δω?Λατρεύω τα τσουρέκια. Άντε τώρα που το κάνατε και είδατε τι ωραία γίνετε , να σας στείλω τη διεύθυνσή μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα εεε μααααα κάθε φορά φτιαχνεις φτιάχνεις και εμείς ξεροσταλιάζουμε... :p
      Πείραμε το αίμα μας πίσω!!! :)) Στείλε στείλε για να δείς πως εγώ δεν είμαι μοναχοφάησα, χαχαχαχα το δικό σου θα είναι πασαλείμενο με σοκολάτα!!

      Διαγραφή
  3. Αυτό με το φούσκωμα το έπαθα και εγώ αν και δεν ακολούθησα αυτή τη συνταγή! Πάντως το τσουρέκι είναι όντως all weather1! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φέτος δηλαδή όλες αντιμετώπίσαμε το ίδιο πρόβλημα, ανάδρομος Ερμής χιχιχι!!! All weather δε λες τίποτα όταν κατεβαίνω Ελλάδα περνάω μία βόλτα από το Βάρσο στη Κηφισιά για εκείνο το μοναδικό τσουρέκι των παιδικών μου χρόνων!! Φιλιά Νίκη μου.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος6/5/14 15:01

    Τέλεια φαίνονται! Πώς να μην ορμήσεις; Κι εγώ όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα έφτιαχνα κι από ένα.
    Πολλά μπράβο στη Σοφία για την αστεράτη συνταγή αλλά και στις άψογες εκτελέστριες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστούμε που μας δικαιολογείς!!! ;) Εσύ έφτιαχνες κάθε μέρα έφτιαχνες και από ένα τσουρέκι? Μήπως του χρόνου το Πάσχα να έρθω σπίτι σου.... μμμμ άσε με λίγο να το σκεφτώ.. χαχαχαχα!!!
      Και εγώ κάθε φορά έλεγα μπραβο βρε Σοφία!!!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος6/5/14 19:46

      Πήρε φωτιά ο αρτοπαρασκευαστής λέμε... Άστα τέλειωσα όλο το απόθεμα του βούτυρου που είχε φτιάξει ο καλός μου από το καλοκαίρι. Κάτι τα τσουρέκια κάτι οι ταρτοφράουλες, ξέμεινα...
      Έλα εσύ και θα σ' έχω κυρία, ούτε ζύμωμα, ούτε περίμενε, μόνο δοκιμή!

      Διαγραφή
  5. Ένα θα σου πω, τσουρέκι ακόμα δεν έχω τολμήσει! Με φάγανε οι γκουρμεδιές και αμέλησα την παράδοση! :P Αφού άρεσαν και στον τρία γράμματα δοκιμαστή που δεν έχει λόγο να πει ψέμματα, εγώ προτείνω να συνεχίσεις να πλέκεις πλεξούδες και να αρχίσεις να τις στέλνεις και κατά δω!! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα ξέχασα να σου αφιερώσω τη συνταγή!!!!! Εσένα που σου αρέσει τόσο πολύ!!!! :p
      Αν και πιστεύω πως αν το φτιάξεις μόνη σου μία φορά θα το εκτιμήσεις και θα το φάς!!
      Ο τρία γράμματα είναι μεγάλος γλυκατζής. Θα φτιάξω πλεξούδα και θα τη πάρω μαζί μου όταν έρθω Ελλάδα ;)

      Διαγραφή
  6. Με βάζετε σε πειρασμό να κάνω τσουρεκάκια;Το καταφέρατε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με αυτό το παρεάκι που έμπλεξες και να θες να αγειάσεις δε μπορείς!! :)

      Διαγραφή
  7. Μου ανοιξες την ορεξη τωρα..
    Εχει κατι χρονια να φαω τσουρεκι εγω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοβαρά μιλάς?? Μέχρι τώρα έκανα μια άλλη συνταγή αρκετα γρήγορη και όποτε ήθελα κάτι για πρωινό έφτιαχνα από μία δόση!! Είναι απίστευτα το πρωί με μαρμελάδα η nutella!!!!!!!!

      Διαγραφή
  8. Το τι χάρηκα που τα είδα ψημένα δεν λέγεται:-) Κι αφού άρεσαν και του δοκιμαστή αυτό έχει σημασία.
    Με το καλό να τα ξαναψήσεις και να ξέρεις κι εγώ μαζί σου, παίζει να τα ετοιμάσω για την άλλη εβδομάδα, να έχει ο δικός μου δοκιμαστής να παίρνει στην δουλειά. Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το τι χάρηκα που τα φάγαμε δε λέγεται!!! χαχαχαχα μας έστειλες με τη συνταγή σου! Ο δικός μου με προειδοποιεί πως αν φτιάξω θα τα φάει!! :)) Φιλιά !!

      Διαγραφή
  9. Με έβαλες στον πειρασμό να τα φτιάξω......κι εγω τα λατρεύω το πρωί με τον καφέ.....τι λέω τώρα;;;; η λατρεία που τους έχω κρατάει όλο το 24ωρο....
    φιλιά
    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως πάσχουμε από τσουρεκίαση!!! :)) Το κακό είναι πως δε πίνουμε ένα καφέ μόνο το πρωί... παεί και με τον απογευματινό ;)
      Φιλιά πολλά Μαρία!

      Διαγραφή
  10. Να πίνεις τον πρωινό σου καφέ και να διαβάζεις για τσουρέκι, ενώ έχεις αποφασίσει να κάνεις δίαιτα... γιατί? Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα τα ίδια μου έκανε η Λίλια προχτες με τα μακαρόνια της!! :))
      Πες πως δε το είδες και συνέχισε!!! :*

      Διαγραφή
  11. Πάρα πολύ ωραίο!Εγώ το τελευταίο κομμάτι τσουρεκιού το έφαγα χτες, τελικά ναι το τσουρέκι είναι για κάθε εποχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχες ακόμα τσουρέκι??? Που είπαμε ότι μένεις?? χαχαχα στο σπίτι μας τέτοια πράγματα δε περισσεύουν.. :))

      Διαγραφή
  12. Το τσουρέκι είναι παντός καιρού! Και ναι αυτό το Πάσχα δεν έφαγα καθόλου τσουρέκι δεν ξέρω πως έγινε αυτό!
    Καλημέρα! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευκαιρία να φτιάξεις ;) χιχιχιχι ανάβω φωτιές! Αν ήμουν Ελλάδα θα σου έστελνα τώρα που δε προλαβαίνεις!! Φιλιά πολλά Μαρία μου!

      Διαγραφή
  13. Το τσουρέκι τρώγεται όλον τον χρόνο οπότε να ξαναφτιάξεις και να ξαναφτιάξεις! Η μαμά μου έφτιαχνε τα τσουρέκια της με μαχλέπι που τα έφτιαχνε η μαμά της που ήταν από την Σμύρνη. Εγώ φέτος δεν πρόλαβα :(
    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σμυρνιάαα!!! Μμμμμ νομίζω πως πρέπει να προσθέσεις μια κατηγορία ακόμα στο μπλογκ σου... Συνταγές από τη Σμύρνη!! Τις λατρεύω, ήταν οι καλύτερες μαγείρεισσες.. Βρε κορίτσια αμα το ήξερα θα έφτιαχνα και θα τα έκανα όλα πακέτο FOR GREECE!! :))

      Διαγραφή
  14. Αχ Ελεάνα μου...τι λαχταριστό τσουρεκάκι είναι αυτό!!!Φέτος το Πάσχα έφαγα,αλλά με σοκολάτα...αγορασμένο από το φούρνο...
    Η συνταγή θα καταγραφεί!!
    Φιλιά πολλά!!
    υ.γ άλλαξα και διαδικτυακή διεύθυνση,γιατί η παλιά μου έκανε τρελά κόλπα... η νέα http://florewritesabout.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με σοκολάτα πασαλειμένο απο πάνω δε μου αρέσει το προτιμώ απλό και να του βάζω εγώ Nutella ;)
      ok Ανθη μου! Φιλιά

      Διαγραφή
  15. Σαν το τσουρέκι δεν έχει! Γειά στα χέρια σου και της Σοφίας που εισηγήθηκε την συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα και μια άλλης Σοφίας που είπε πως είναι allweather και πήρα αέρα αλλιως δε θα το ανέβαζα φέτος!!

      Διαγραφή
  16. Εμένα μου έλειψε το τσουρέκι το Πάσχα μιας και δεν το πέτυχα πουθενά!! Του χρόνου θα σε επισκεφτώ να δοκιμάσω σίγουρα χιχιχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι εννοείς δε το πετυχές πουθενά?? υπάρχει μέρος στην Ελλάδα που δεν έχει τσουρέκια? χαχαχαχα Έλα Κατερίνα θα βάλουμε και τις φράουλες κάτω και θα αναστενάξουν :))

      Διαγραφή
  17. :)) Πέμπτη... Ποιά Πέμπτη... Από που να το κρατήσω?? Εύκολο το χείς?? χαχαχαχαχα
    Ήταν ωραία πάντος, δοκιμασέ τη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πωπω τι μου κάνεις τώρα.. κάτσε πάω να τσιμπήσω λίγο το τσουρέκι που μου έστειλε η μαμά μου από Ελλάδα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά καλά... κάνε μας να ζηλέψουμε που εσύ έχει ακόμα περίσσευμα... ;)

      Διαγραφή
  19. οτι καλύτερο να πίνεις τον καφέ ...σου το πρωί και να βουτάς και λίγο το τσουρέκι.....Ελεάνα μου ένας τρόπος να πετυχαίνεις τα πάντα στη κουζίνα σου είναι να είσαι ξεκούραστη (εκ πείρας) στο λέω την καλημέρα μου και φιλάκια!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Μαρία.. μου το είχανε πεί πέρυσι που υπήρξε μια περίοδος που δεν πετύχαινα ένα κλασσικό κείκ που φτιάχνω χρόνια. Τώρα θέλω να φτιάξω κάτι αλλά το κορμί δεν υπακούει..
      Καλημέρα!!

      Διαγραφή
  20. οκ...αν εγω κανω τη ζυμη και το φουσκωμα στον αρτοπαρασκευαστη, δε θεωρουμαι νοικοκυρα, ναι????

    τελεια συνταγη, αλλα δεμπορω τα μπελαλιδικα! ευχαριστως ομως κουκλα, να ερθω να με τραταρεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πιο πιθανό να σκάσει ο αρτοπαρασκευαστής με τόσο ζυμάρι!! :p
      Έλα να πιουμε και καφέ coffee break & chat ;) χιχιχι!!

      Διαγραφή
  21. Είσαι σκέτη απόλαυση! Σαν το τσουρεκάκι, που το τσάκιζα τώρα ευχαρίστως! Σιγά μην περίμενα τον καφέ το πρωί! Αχαχα! Καλό ξημέρωμα, φιλούθκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η χειρότερη ώρα που σε πιάνει υπογλυκαιμία είναι το βράδυ ;)
      Μη το πάρεις στα σοβαρα.. δικαιολογία είναι.. χαχαχαχα εγώ έφαγα λίγο παγωτό πριν γιατί δεν αισθανόμουν καλά :p χαχαχαχα

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου