Άσπρο γλυκό αίνιγμα!

Είναι επιδόρπιο, είναι άσπρο και αρκετά μπερδεμένο, δεν λιγώνει, είναι δροσερό και ότι πρέπει μετά από κάτι ψησίματα στη σχάρα τι είναι?

-Να το πάρει το ποτάμι?   Όχι το γνωστό ποτάμι του δημοσιογράφου με το σακίδιο στην πλάτη!
 Έλα μη ξεφεύγουμε από το θέμα..

Λοιπόν
-Δε ξέρω πως το λένε!!!! Δεν έχει όνομα!!!
Όχι δε σας λέω ψέμματα, δε ξέρω το όνομα του γιατί δε με ενδιέφερε κιόλας, δε χρειάζομαι ονοματεπώνυμο για να το φάω..

Όταν έρχεται η ώρα να το περιγράψω θυμάμαι το Γιώργο Κωνσταντίνου στη ταινία Χτυποκάρδια στο Θρανίο!! χιχιχι


Μου το έδειξε η μαμά μου ακριβώς πριν από 10 χρόνια στην Αγγλία για ένα πάρτυ-barbeque που θα κάναμε στο σπίτι και ήθελα να σερβίρω κάτι μετά από το κρέας όχι όμως γλυκό γιατί θα ακολουθούσε τούρτα, ήμουνα στη σκέψη φρουτοσαλάτας και μου πρότεινε αυτό.



Χρειαζόμαστε
1 μεγάλο πακέτο δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
20 Καρύδια
500γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 κεσεδάκια Mascarpone (είδος ιταλικού τυριού -250γρ είναι το κάθε κεσεδάκι)

Μην αντικαταστήσετε το τυρί με Philadelphia, το έκανα μία φορά στη Κρήτη που δε βρήκα Mascarpone και πετάξαμε το γλυκό, οχτώ άτομα δε το έφαγε κανένας.





1. Σε κάθε ένα δαμάσκηνο βάζουμε ένα κομματάκι καρύδι στο κενό που έχει κάνει από την αφαίρεση του κουκουτσιού (δε βάζουμε ολόκληρο το καρύδι ένα κομμάτι μόνο).

2. Τα ετοιμάζουμε και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο στην άκρη.

3. Σε μία μεγάλη μπολιέρα βάζουμε μια στρώση γιαούρτι μία στρώση τυρί Mascarpone.
**Tο Mascarpone είναι αρκετά σφιχτό δεν απλώνεται εύκολα και δημιουργεί πιο παχιά στρώση, δε μας ενοχλεί όμως.

4. Τοποθετούμε πάνω σε αυτή τη στρώση μερικά από τα φτιαγμένα δαμάσκηνα με τα καρύδια .
5. Σκεπάζουμε τα δαμάσκηνα με μια στρώση γιαούρτι και μια τυρί
6. Ξανά βάζουμε δαμάσκηνα
7. Τελειώνουμε με μια στρώση γιαούρτι και μία τυρί. 
α) Αν κάτι από τα δύο είναι λιγότερο μην αγχωθείτε βάλτε το λίγο πρώτο και τελειώστε στρώνοντας με το άλλο.
β) Αν και τα δύο υλικά δεν επαρκούν για να στρώσετε μπορείτε να τα ανακατέψτε σε ενα μπολάκι και να στρώσετε με αυτό το μείγμα.
Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε.



Τι να προσέξετε...
*Δε το φτιάχνουμε από τη προηγούμενη γιατί το γιαούρτι θα βγάλει υγρά.
*Μπορείτε να φτιάξετε τα δαμάσκηνα από το βράδυ και το πρωί να τελειώσετε με το γιαούρτι και το τυρί, θέλει 5-10 λεπτά. Εγώ όταν το φτιάχνω το κάνω την ώρα που πίνω το πρώτο πρωινό καφέ.
* Βγαίνει σαν παγωτό, μπορεί να μη σκίζει εμφανισιακά αλλά σκίζει γευστικά!!




Δεν το έφτιαξα χθές που ήταν παγκόσμια ημέρα ψησίματος (World Baking Day) αλλά ούτε κείκ έψησα, είπαμε λίγο προσοχή γιατί καλοκαίρι έρχεται. Κοίτα που ήρθε η ώρα να το πω εγώ αυτό, χαχαχα!

Στη φίλη μου τη Λίλια μόνο να της πω πως τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται!! Εσύ έκανες το δαμάσκηνο σάλτσα και εγώ γλυκό!





Γλυκιά καλημέρα σε όλους!!


Σχόλια

  1. Καλημέρα Ελεάνα μου! Φαίνεται νοστιμότατο, δροσερό και ελαφρύ, το επιδόρπιο δίχως όνομα :))! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :)) Μάλλον βρέθηκε Νονά... χιχιχι!! Είναι πραγματικα δροσερό για το ελαφρύ παίζεται από τη ποσότητα που καταναλώνω!! ;)
      Φιλιά Ειρήνη μου

      Διαγραφή
  2. Το όνομα τα λέει όλα!Αξίζει της προσοχής μας και μόνο απ'αυτό.Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΕΑΝΑ ΜΟΥ, ΤΑ ΔΑΜΆΣΚΗΝΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΠΟΛΥ ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΆΞΩ ΚΑΙ ΕΓΩ
    ΦΙΛΙΑ

    http://marthaseditorials.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το φτιάξεις γιατί είναι ωραίο!! Μετά από κρέατα.. ;) δικαιολογία για barbeque!! χαχαχα
      Σου απάντησα στο e-mail το είδες?
      Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Τελικά,έχει μεγάλη πέραση το δαμάσκηνο στις συνταγές Ελεάνα μου,έμένα μου αρέσουν ιδιαίτερα τα δροσερά και ελαφριά γλυκά ....αυτό το λίγωμα το αποφεύγω στα γλυκά....φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου αρέσουν τα δαμάσκηνα και τα τρώω και έτσι.. Δε έχει τύχει να μου δώσουν άλλη συνταγή για γλυκό με δαμάσκηνα και ίσως να πρέπει να το ψάξω. Μαρία ούτε εγώ αντέχω το λίγωμα για αυτό και δε μου αρέσει τόσο η σοκολάτα. Εκτός αν είναι γιαννιώτικος μπακλαβάς!!! :)) Δεν έχω φάει καλύτερο και εκεί προσπερνάω το λίγωμα!! Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  5. Αν και εγώ είμαι της σοκολάτας,φαίνεται πολύ νόστιμο,θα το δοκιμάσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είμαι και τόσο της σοκολάτας δε μπορώ τόση γλύκα! :)) Για αυτό και μου αρέσει το συγκεκριμένο!! Καλή εβδομάδα Ιωάννα!

      Διαγραφή
  6. Μετά την πρώτη φωτογραφία, ποσώς με νοιάζει το όνομα ή η απουσία του!!! Φαίνεται λαχταριστό Ελεάνα και θα το δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία!! Πάντως όσο διάβαζα και χωρίς να έχω "κατέβει" στην ανάρτηση, τον Κωνσταντίνου είχα κι εγώ στο μυαλό και μετά είδα την αναφορά σου :)
    Και πριν σε καλημερίσω, αυτοβαφτίζομαι νονά και το ονομάζω το "cheese cake της Ελεάνας" χεχεχεχεχε
    Φιλιά & καλή εβδομάδα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Νονά!! :)) Μη ξεχάσεις πως αν έχει προηγηθεί ψησταρία με κρεατάκι το γλυκό παίρνει άλλη διάσταση χαχαχαχα!!! Και εγώ την ώρα που ξεκίνησα να γράφω σκέφτηκα πως αν έπρεπε να σας το περιγράψω με λόγια τον Κωνσταντίνου θα μιμούμουν! ;)
      ''Δε θέλω να το μάθω.. να το φάω θέλω '' άπαιχτος!!
      Φιλιά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  7. σιροπακι του παει Ελεανα???? ωχ αμαν παλι τι μας κανετε με τη Λιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αααα εσύ το προχώρησες!!!! τι σιροπάκι σοκολάτας? χαχαχαχα η Λίλια θα σου πει για αυτό στα σίγουρα :)) δε ξέρω δε το έχω δοκιμάσει.

      Διαγραφή
  8. Το σερβίρεις σε ατομικά μπολάκια ή σε πιατέλα και κόβεις κομμάτι; Φαίνεται δροσιστικό και πολύ λαχταριστό... ιδανικό θα είναι όχι μόνο για μετά το μπάρμπεκιου αλλά και για όλο το καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο τραπέζι βγάζω τη μπολιέρα όπως είναι και το σερβίρω σε ατομικά μπολάκια του παγωτου. Αν το θες για τραπέζι μπορεί να το φτιάξεις εξ αρχης στα μπολάκια γιατί δε θέλει ανακάτεμα από την στιγμή που θα στρώσεις τα δαμάσκηνα. ;) πραγματικά είναι πολύ καλοκαιρινό.. αν και προσπαθώ να μη φτιαχνώ γλυκά και το καλοκαίρι :))

      Διαγραφή
    2. νομίζω πως με βολεύουν καλύτερα τα ατομικά μπολάκια... Πάντως πρέπει να είναι διαίτης και σίγουρα ελαφρύ, γιατί να μην τρώμε γλυκά το καλοκαίρι;;; Από τα παγωτά στο περίπτερο, πιο υγιεινό είναι αυτό.

      Διαγραφή
    3. Για διαίτης ακριβώς δε ξέρω.. αλλά πιο υγεινό είναι σίγουρα από τα παγώτα όχι μόνο του περιπτέρου.. αλλά και από τα ζαχαροπλαστεία (μην ακούσεις υπάλληλο να σου περιγράφει τι γίνεται μέσα στα εργαστήρια). Δε θα ξαναφας...

      Διαγραφή
  9. Ιιιιι και μετά λες εμένα με τις παχυντικές συνταγές μου!!! :P ααααχ αυτό το μασκαρπόνε πώς μιλάει στη ψυχή μου :P

    Και θυμήθηκες και τη World Baking Day και με συγκίνησες!! Πάντως κάπου πρέπει να το αφιερώσεις ένεκεν της μέρας και ας μην το έψησες :)

    Εγώ θα το ονομάσω το "γλυκό της Ελεάννας"
    Και όταν το φτιάξω θα του βάλω και καρτελάκι με το όνομα του πάνω!

    Σε φιλώώώώώώώώώ :*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Hello Ζούμπι!!! χαχαχαχαχα δεν είναι το ίδιο εμένα τι έχει.. γιαουρτάκι.. τι ψυχή έχει λίγο γιαουρτάκι και κανένα καρυδάκι με δαμασκηνάκι!!
      To αφιερώνω σε εμένα που το τίμησα δεόντως!!
      Καρτελάκι εε!! χαααχαχαχα και θα έρθω και εγώ φορώντας ένα άλλο καρτελάκι που θα είναι φωτογραφία του γλυκού!! :p
      Φιλιάααααα!!!!

      Διαγραφή
  10. Δεν με λυπασαι.. Αχ.. δεν με λυπασαιιιιιιιι !!!!
    Απιστευτο φαινεται παντως ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μα τι τσαχπινιές είναι αυτές που μας φτιάχνεις? Ε? Και εγώ που θέλω να το φάω όλο πως θα χωρέσω στα στενά μου τα τζινάκια? Και λες εμένα τύραννο...χεχε
    Φιλάκια :*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τζινάκια??? Στενά???? χαχαχαχα τι είναι αυτά??? :p
      Η εκδίκηση είναι ένα μπολάκι που τρώγεται κρύο με δαμάσκηνα!!! Φιλιά!!

      Διαγραφή
  12. Τέλειο φαίνεται Ελεάνα μου και θα το δοκιμάσω σίγουρα !!! Γρήγορο, εύκολο, δροσιστικό και θρεπτικό ... τι άλλο να ζητήσει κανείς... εκτός από το όνομα !!! Το όνομα μάλλον περισσεύει...☺!!! Καλή βδομάδα και καλό σου βράδυ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκιμασέ το είναι ωραίο!! Καλύτερα που δεν έχει όνομα ;) δε ξέρουν οι άλλοι τι ακριβώς τρώνε, είναι μια εκπληξη!!!

      Διαγραφή
  13. χμ....πάνω απ' όλα φαίνεται πολύ δροσερό γλυκό...καθόλου λιγωτικό και βαρύ,όπως συμβαίνει συνήθως με τα σοκολατένια(που...εντάξει δε γίνεται να τ' απαρνηθούμε!!)
    Κι επειδή,όπως ίσως έχω ξαναπεί είμαι ΑΣΧΕΤΗ από μαγειρικές...κάποιον πρέπει,να βρω να μου το φτιάξει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχα θα κάνεις ανταλλαγή Ανθή.. σίγουρα πράγματα. Κάτι θα δώσεις κάτι θα πάρεις. Πάντως είναι εύκολο για να το κάνεις μόνη σου!!

      Διαγραφή
  14. Θα το φτιάξω προς το τέλος του καλοκαιριού που θα έχει φύγει η μαγιοπερίοδος! Πάντως το φαντάζομαι στον ουρανίσκο μου και νιώθω μία................τρέλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άμα σου αρέσει αυτό το πάντρεμα των γεύσεων!!! Εγώ τρελαίνομαι για mascarpone!
      Φιλιά Πηνελόπη μου!

      Διαγραφή
  15. Ανώνυμος20/5/14 10:40

    Να τα πάλι τα δαμάσκηνα μπροστά μου! Φαίνεται πολύ λαχταριστό και δροσερό και μου αρέσει που δεν είναι γλυκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις κάτι με τα δαμάσκηνα?? :))) Διάβασε και τη σύνταγη της Λίλια ;)

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος21/5/14 09:56

      λατρεία! φρέσκα, ξερά, γλυκό, μαρμελάδα, φαγητό...
      είναι που την είδα και αυτή, γι' αυτό σου λέω!
      θα με κάνετε μετά τις φράουλες να πέσω στα δαμάσκηνα...

      Διαγραφή
  16. Πωπω ανάλαφρη νοστιμιά!! Γεια στα χέρια σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τώρα το είδα αυτό! Τέλειο φαίνεται Ελεάνα και πολύ ελαφρύ! Μπήκε κι αυτό στη λίστα must try!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ελαφρύ αυτό.. το τρώς εσύ (δηλαδή εγώ) και μετά λες μα γιατί βάρυνα... :))) γιατί δε σταματάω στη μια κουταλιά Μαίρη μου!!

      Διαγραφή
  18. Αχ βρε Ελεάνα ... όνομα δεν έχει όπως λες αν κι εγώ θα το ονόμαζα γλυκειά τρικυμία! Για μένα φάτε μάτια ψάρια... θα το δοκιμάσω όμως για τα παιδιά. Μια γλυκειά καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί καλέ φάτε μάτια ψάρια?? Κάνεις δίαιτα?? :)))

      Διαγραφή
  19. Μου θυμίζει πολύ το γιαουτογλυκό της πεθεράς μου!Δροσερό δεν λες τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι ακούω?? γιαουρτογλυκο??? μμμμ για λέγε για λέγε ......... :)) Πρέπει να τρώω γιαούρτι γιατί δε πίνω γάλα και η μόνη λύση για να το φάω είναι σε γλυκό ή με το ρύζι.

      Διαγραφή
  20. Άκρως καλοκαιρινό! Και εύκολο... Ότι πρέπει για μια ανεπρόκοπη στην κουζίνα σαν κι εμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :))) Είναι μέχρι να ξεκινήσεις να φτιάχνεις!!! Δε θα λες ανεπρόκοπη απλά μια Κυρία άτυχησασα με τη κουζίνα ;)

      Διαγραφή
  21. μμμμμ πολυ νοστιμο & δροσερο φαινεται....

    Εγω τα δαμασκινα τα γεμιζω με ένα κομματάκι καρύδι οπως εσυ και μετα τα 1/2 καλυπτω με λευκη σοκολατα .....ειναι καταπληκτικα..!!

    απο το παρτυ της Μαρθας ερχομαι http://mommasdailylife.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οοοο σοκολατάκι!!!!!!! :)) Δροσερό είναι το άτιμο!! :)
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  22. πολυ ενδιαφερον ακουγεται αυτό και ότι πρέπει για καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι Μάχη!!! Μετά από κάτι παιδάκια και μπριζολάκια!!! :))

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου