Η φράουλα σε όλο της το μεγαλείο!

Σήμερα guest star είναι η φράουλα και ένα μόνο θα σας πώ... ΠΟΛΥ ΦΡΑΟΥΛΑ!! 
Φράουλα παντού, σε μαρμελάδα, σε πιτάκια, σαν φρουτάκι!!

chocolate_strawberry
ΝΑΙ- ΕΠΕΣΑ ΤΟΣΟ ΧΑΜΗΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΟΥΤΗΞΑ ΣΕ ΛΙΩΜΕΝΗ ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ.

Κάπως έτσι πέρασε το Παρασκευο-Σαββατοκύριακο!
Όχι δε τρώγαμε όλο το σαββατοκύριακο φράουλες δεν είμαστε άλλωστε από αυτούς που χορταίνουν με φρούτα και σαλάτες!
Από τη Παρασκευή έφτιαχνα.. έφτιαχνα.. και φάγαμε.. φάγαμε..


Γενικά είμασταν μέσα στη τρελή χαρά, βόλτες, καφεδάκι, ψώνια, μας βοήθησε και ο καιρός με τη ζέστη που έκανε.
Δε προλάβαινα να μπώ να δώ τα mail, αν αργώ να σας απαντήσω λοιπόν να ξέρετε πως κάτι καλό φτιάχνω και τρώγεται (χα χα χα).



Γεγονός είναι πως πλησιάζει Πάσχα και η διαθεσή μας έχει αλλάξει τελείως! Κάνουμε σχέδια για αυτές τις δεκαπέντε μέρες και ετοιμάζουμε το σπίτι για να υποδεχτούμε ένα αγαπημένο συγγενικό πρόσωπο. Εμένα όπως πάντα τα σχεδιά μου έχουν να κάνουν με το φαγητό και το γλυκό που θα σερβίρει ο μάγειρας (εγώ) τις ημέρες αυτές ώστε να γίνουν και τα απαραίτητα ψώνια.

Το θέμα όμως σήμερα είναι η φράουλα και τι καλύτερο απο Σπιτική μαρμελάδα!



Έφτιαξα δύο φορές μέσα σε τέσσερις μέρες, όχι δε τελείωσε τόσο γρήγορα, βρήκα όμως ευκαιρία μια και ήταν σε προσφορά οι φράουλες. Τη μία την έκανα λίγο διαφορετική από την άλλη. Είμαι σίγουρη πως στο διαδίκτιο υπάρχουν συνταγές για μαρμελάδα, παρόλα αυτά θέλω να θα σας γράψω και τη δικιά μου ας το πούμε συνταγή (στη ζάχαρη παίζουμε ανάλογα με τα γούστα).

1ος τρόπος
* Πλένω καλά και κόβω τις φράουλες σε πολύ μικρά κομμάτια σε μία βαθιά κατσαρόλα

* Μετράω το βάρος από τις καθαρισμένες φράουλες και βάζω το μισό βάρος σε ζάχαρη αν δεν τη    
   θέλω ιδαίτερα γλυκιά. Σε 1 κιλό φράουλες έβαλα 500 γραμμάρια ζάχαρη.

* Ρίχνω τη ζάχαρη στη κατσαρόλα σκεπάζοντας τις φράουλες και περιμένω τη ζάχαρη να γίνει
   σιρόπι- θέλει αρκέτες ώρες και πολλές φορές τις βάζω από το βράδυ.

* Όταν λιώσει η ζάχαρη ξεκινάω το βράσιμο της μαρμελάδας σε χαμηλή φωτιά, δεν τη σκεπάζω και
   δεν απασχολούμαι με τίποτα άλλο εκείνη την ώρα.
   (συνήθως δεν χύνεται αλλά προτιμώ να τη παρακολουθώ και να την  ανακατεύω που και που)

* Τη ξαφρίζω όταν χρειαστεί.

* Μόλις αρχίζει και πήζει ρίχνω μια σταγόνα μαρμελάδας σε ένα πιατάκι περνάω το δαχτυλό μου ανάμεσα αν παραμείνει το άνοιγμα που δημιούργησα κλείνω τη φωτιά και την βγάζω από το μάτι της κουζίνας. Έτοιμη!



Σε αυτή τη φάση κανονικά έχω αποστειρώσει τα γυάλινα βαζάκια μαζί με τα καπάκια τους που θα χρησιμοποιήσω για τη μαρμελάδα μου, αν δεν τα έχω έτοιμα ξαναβάζω την μαρμελάδα να πάρει μία βράση μέχρι να αποστειρωθούν και τα βαζάκια.
Για την αποστείρωση βάζω τα βαζάκια σε προθερμασμένο φούρνο 10 με 15 λεπτά στους 160 βαθμούς. Πρέπει να είναι ζεστά και τα βαζάκια και η μαρμελάδα.


Συμβουλή
Για να τα γεμίσω τα πιάνω με πετσέτα η το γάντι της κουζίνας γιατί καίνε!!
Κλείνω καλά με τα ζεστά καπάκια και τα γυρνάω ανάποδα για 24 ώρες
Τα φυλάω στο ψυγείο λόγω υπερβολικής ζέστης εδώ που μένω.




2ος τρόπος
Η δεύτερη την έφτιαξα πιο γλυκιά και χωρίς κομματάκια φράουλας.
Ήταν 800 γραμμάρια οι καθαρισμένες φράουλες και έβαλα 650 γραμμάρια ζάχαρης (δεν είναι υπερβολική η ποσότητα- μη τρομάζετε).
Έβαλα και χυμό από λεμόνι περίπου 1 με 2 κ.σ.

Τις φράουλες τις έκοψα πιο χοντρά κομμάτια έριξα τη ζάχαρη και όταν έλιωσε και έγινε σιρόπι με το ραβδομπλέντερ τις πολτοποιήσα μέσα στη κατσαρόλα. Η διαδικασία μετά ίδια.



Για να μη σας ανεβάσω περισσότερο το ζάχαρο τα υπόλοιπα στην επόμενη ανάρτηση!

Καλημέρα και πολλά γλυκά φιλιά

Σχόλια

  1. Καλημέρα Ελεάνα! Ο μικρός μου τρελαίνεται για φράουλες οπότε θα δοκιμάσω να την φτιάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σλουρπππ, λατρεύω την μαρμελάδα φράουλα, έχει απίστευτο άρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Ελεάνα. Στην φράουλα λέμε ναι! Εγώ την μαρμελάδα την τρώω με γιαούρτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι και με τα δύο χέρια!!! Εγώ πάνω στις φρυγανιές όπως είδες.... μόνο μη με ρωτήσεις πόσες.. :))

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος9/4/14 12:19

    Τη φτιάχνω και την τρώω μόνη μου όπως και το σύκο!
    Στους υπόλοιπους δεν αρέσουν τα σποράκια τους αλλά δε με χαλάει καθόλου.
    Καλοφάγωτες Ελεάνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ μόνη μου τη τρώω τη μαρμελάδα και πιστεψέ με δε λυπάμαι καθόλου :D :D
      Εμείς τα χωρίσαμε.. εκείνος το μέλι εγώ τη μαρμελάδα.
      Σ'ευχαριστώ Δήμητρα .... μόνο οι μαρμελάδες έμειναν -1 βαζάκι οι υπόλοιπες εξαφανίστηκαν!
      Μαρμελάδα σύκο δεν έχω δοκιμάσει ποτέ.

      Διαγραφή
  5. Η φράουλα είναι από τα αγαπημένα μου φρούτα! Η μαρμελάδα φράουλα πάλι είναι συγκλονιστική! Κάθε Άνοιξη κάνουμε και κρατάει όλο το χρόνο!Υπέροχη Ελεάνα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνο??? καλά δε τρώτε στο σπίτι σας :p
      Αμα μου τελειώσει ξέρω που θα απευθυνθώ πλέον!!! :*
      Φιλιάαα!!!

      Διαγραφή
    2. Χαχαχαχ έλα έλα το ρωτάς?..αλλά μη τρομάξεις από τη ποσότητα μαρμελάδων, τουρσιών και σαλτσών που αποθηκεύουμε.

      Διαγραφή
    3. χαχαχαχα Λίλια όσο λές το κάνεις χειρότερο.. για σένα δηλαδή.. γιατί εγώ εκεί θα κατασκηνώσω!! Είπες τι μαγική λέξη- ΤΟΥΡΣΙ!! Δε κάνεις καμιά ανάρτηση με τουρσι που δε ξέρω να φτιάχνω?
      Το σπίτι σου είναι παράδεισος... θα έχω και τα κυριακάτικα γλυκάκια μου...αμέ :p χαχαχαχα

      Διαγραφή
  6. Ελεάννα μου έκανες κιόλας μαρμελάδα; Εγώ όχι ακόμα αλλά κάνω και λικέρ τέλειο..
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα καλύτερα τα κρατάς μυστικά?? :D Θέλω συνταγή pleeeeeeaaaseeee!! Έκανα μαρμελάδα από το να τρώω τις έτοιμες..

      Διαγραφή
  7. Εφτιαξα και εγω μαρμελαδα φράουλα και κέικ με φράουλες.
    Τρελαινομαι για την φραουλα στα γλυκα (παρέα με σοκολάτα)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το κείκ με φράουλες... :p βλέπεις που έχει φτάσει η γλώσσα..
      Πως θα γίνει να φτάσει η συνταγή στα χέρια μου??? Σοβαρολογώ όμως...
      Φιλιά και περιμένω!!!

      Διαγραφή
    2. http://greekmylittleexpatkitchen.blogspot.gr/2011/04/strawberry-fields-forever-part-ii.html

      ορίστε!

      Διαγραφή
    3. Είσαι Θεά!!! εννοειται πως θα το φτιάξω.... :))
      Σ'ευχαριστώ!! Το βλέπω και....... γλείφομαι!!

      Διαγραφή
  8. Αγαπημένη, μα πολύ αγαπημένη λέμε. Να φανταστείς εχω φτιάξει ήδη δυο φορες.
    Είναι η απόλυτη σπιτική μαρμελάδα!!
    Φιλιά φραουλένια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mε καταλαβαίνεις δηλαδή ;) Μας βλέπω και για τρίτη... εγώ δε ξεχειμωνιάζω με αυτά τα βαζάκια..
      φιλιά!!! :* :*

      Διαγραφή
  9. Πω-πω πρόπερσι που ήμουν Ελλάδα ήθελα να κάνω μαρμελάδα φράουλα, δεν έκατσε. Πέρσι με έπιασε η τεμπελιά μου, φέτος όμως, το καλοκαιράκι οι συνταγές σου θα τιμηθούν. Άλλωστε και η Πολωνία έχει τοπικές φράουλες και είναι και νόστιμες οι άτιμες! Φιλιά Ελεάνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξεκίνα με τη μαρμελάδα γιατί ακολουθεί και κάτι άλλο.... :)) Ξέρεις τι ικανοποίηση είναι να τρώς στο πρωινό σου σπιτική μαρμελαδίτσα που έφτιαξες με τα χεράκια σου... Νόστιμες.... και λίγα λές... Λίγα φρούτα μου δίνουn αυτή τη γλύκα! Πολλα φιλιά Σοφάκι!!

      Διαγραφή
  10. Φαίνεται τέλεια κ εύκολη. Καλημου επιτυχία κ καλησας όρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πανεύκολη είναι και νόστιμη..... Καλή σου επιτυχία!!! :))

      Διαγραφή
  11. Τρελλαίνομαι για μαρμελάδα φράουλα, αλλά...από τότε που φυτέψαμε μερικές φραουλιές, δεν αγοράσαμε πιά φράουλες, προτιμάμε να τρώμε λίγες, μικρές, αλλά πεντανόστιμες και χωρίς ορμόνες. Αυτές του εμπορίου είναι τεράστιες!!!! Με τις λίγες όμως δικές μας, δεν μπορώ να φτιάξω μαρμελάδα...κλάψ!!!!!
    Σήμερα όμως έφτιαξα μαρμελάδα και γλυκό νεράντζι!!!!!!!!!!!!
    Φιλάκια πολλά!!!
    Με την ευκαιρία, τα στεφανάκια τα πλέκω μόνη μου από τα κλαδιά της κληματαριάς όταν την κλαδεύουμε, τα αφήνω να ξεραθούν και τα έχω έτοιμα για κατασκευές και για την πρωτομαγιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι μου θύμησες... νεράτζι έφτιαχνε η γιαγιά μου και μοσχοβολούσε το σπίτι της!!! Είναι μπελαλίδικη.. Σε εμάς κυκλοφορούν και κάποιες που λένε πως δεν έχουν ορμόνες (λένε).
      Πρέπει να κάνεις tutorial με τα στεφανάκια, τη διαδικάσια!! Πολύ ωραία κατασκευή και μπορεί να χρησιμεύσει σε πολλά!!
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  12. Πάντα φτιάχνω μαρμελάδα φράουλα και τώρα μου θύμισες πως έχω ήδη αργήσει....
    Από αύριο φροντίζω να προμηθευτώ φράουλες και ζάχαρη να γεμίσουν οι κατσαρόλες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :)) Έλα να γεμίζουν τα βαζάκια!!!
      Καλώς ήρθες Φλώρα!

      Διαγραφή
  13. Φραουλοκατάσταση δηλαδή στο σπιτικό! Τι καλύτερο!
    Φιλί, καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχα άστα να πάνε!!! Μέχρι και στον ύπνο μου φράουλες θα βλέπω!
      Φιλιά!! :))

      Διαγραφή
  14. Το πως ταιριάζουμε στις φράουλες δε λέγεται!! Φέτος το ομολογώ δεν πήρα καθόλου! Βέβαια έχω ένα τάπερ στην κατάψυξη από πέρσι!! Μια μαρμελαδίτσα από τη συνταγή σου νομίζω θα είναι ότι πρέπει, οπότε θα επανέλθω με τα γευστικά μου σχόλια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχα βάλει και εγώ ένα κιλό στη καταψυξη και όταν της έβγαλα ήταν χάλια, μαραζομένες. Τις διάλεξα και ζήτημα αν βγήκαν 400γρ. Εγώ θα ξανάπαω για αγορά, τελείωσε το πρώτο βαζάκi και έχω αγχωθεί!! :))

      Διαγραφή
  15. Καλέ στείλε κανένα βαζάκι προς τα εδώ!Το καλύτερό μου σε μαρμελάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω παραγγελία και από Σαλόνικα!!! θα γίνω International σαν την Ντάνα (όποιος τη θυμάται) χιχιχιχι :))) Και εμένα βρε Αλέκα.. δεν έχω καλύτερο!

      Διαγραφή
    2. Καλέ εγώ τη θυμάμαι αυτήν!Eurovision ,τραβεστί, Ισραήλ,καλά δεν τα λέω;

      Διαγραφή
  16. Αχ και γω έκανα μαρμελάδα φράουλα και γλυκό του κουταλιού φράουλα! Συντομα θα κανω σχετικη αναρτηση! Φιλια φαίνονται υπέροχα τα καλούδια σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μμμμμ να τη ξέχασα να φτιάξω... γλυκό του κουταλιού!!! Λείπει από τη φραουλοσυλλογή μου :)) Αντε γιατι θα τελείωσουν οι φράουλες και θα μείνουμε με τη γλύκα! Σ'ευχαριστώ Αριαδνη!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου