Σαλάτα με μελιτζάνες

Το καλοκαίρι κάποιοι προσπαθούν να τρώνε πιο ελαφριά, όχι εγώ, οι άλλοι.... :))
Η δική μου όρεξη είναι alweather, πάντα εκεί χειμώνα καλοκαίρι!!
Μη τρομάζετε, δε μου κόβετε το φθινόπωρο ή την άνοιξη.
Ξαναλέω λοιπόν, υπάρχει κόσμος που τη βγάζει με μία σαλάτα, αν είναι δυνατόν.
Το πιστεύετε; Και όμως είναι αλήθεια.
Όταν το άκουσα πρώτη φορά έμεινα άφωνη και μετά αγχώθηκα...
Καλά δεν πεινάνε;;;
Εγώ αν δε φάω κανονικό φαΐ πόσο να αντέξω, πάνω από εικοσιτετράωρο δε νομίζω πως βγάζω!


Η παρακάτω συνταγή απευθύνεται σε όσους αντέχουν να τη βγάλουν με μια σαλάτα ολημερίς, οι άλλοι μην το προσπαθήσετε σαν κυρίως πιάτο τηγανίστε και από μία πατατούλα, ένα αυγουλάκι!!

Επειδή όμως δε μου αρέσει να κάνω την έξυπνη και εγώ στο σαλατικό έχω πέσει από τη μέρα που γύρισα. Πόσο χαμηλά θα φτάσω ακόμα.. Pου είναι η καρμπονάρα, τα ψητά στο φούρνο, τα τηγανητά, οι πίτες!! Mόνο μια φορά την εβδομάδα φτιάχνω κανένα περίπλοκο φαγητό.


Μεταξύ μας πρέπει να ξεφορτωθώ...
τα κιλά του καλοκαιριού + του τσιγάρου (που έκοψα) + τα κιλά των Χριστουγέννων= οουυφφφ Next year!! 
έτσι όπως τα υπολογίζω κατά τα τέλη του 2015 πρέπει να ξανά φάω!




Να ξεκαθαρίσω πως δε αναφέρομαι στα προηγούμενα Χριστούγεννα αλλά σε αυτά που θα έρθουν! Προσέχω για να έχω... hellooooo περιθώριο εννοώ για κουραμπιέδες, μπισκότα, βασιλόπιτα. Πέρυσι είχα κατεβάσει τον αγλέορα (που έλεγε και η γιαγιά μου) πολύ πριν τις γιορτές και έτσι δε μπόρεσα να χαρώ, φέτος όμως δε θα την πάθω!






Οι μελιτζάνες δεν είναι το καλύτερο μου φαγητό, με ενοχλεί το κάψιμο που σου δημιουργούν ορισμένες φορές και άλλες που βγάζουν εκείνη τη πικρίλα. Εδώ έρχονται οι συμβουλές της μάνας πως πρέπει να τις βάζω πρώτα στο νερό για να ξεπικρίζουν και μετά να τις αλατίζω ώστε να μην 'τραβάνε' και πολύ λάδι. Η ίδια διαδικασία είτε τις φτιάχνω λαδερές στη κατσαρόλα είτε για μουσακά. Νόστιμες μεν ανθυγιεινές δε γιατί μη κοροϊδευόμαστε, μια χαρά λαδάκι 'τραβάνε' κατά το τηγάνισμα, το οποίο βγαίνει στο φαγητό.


Δοκίμασα μία φορά να τις φτιάξω στο φούρνο και συγκεκριμένα στο γκριλ, πέτυχαν αλλά βαρέθηκα με τα υπόλοιπα του μουσακά και αποφάσισα να τις κάνω σαλάτα. Θυμήθηκα κάτι ψητά λαχανικά που έτρωγα σε ένα Αργεντίνικο και αποφάσισα να δοκιμάσω κάτι παρόμοιο και παράλληλα να φτιάξω και μπρουσκέτα. Τελικά έβαλα τα υλικά της μπρουσκέτας πάνω στις μελιτζάνες!! χα χα χα αυτό θα πει βαρεμάρα!
Τελικά έχω καταλήξει να φτιάχνω την συγκεκριμένη σαλάτα συχνά και ιδιαίτερα στη περίοδο της νηστείας. Μπορώ να φάω τη πιατέλα μόνη μου, τόσο πολύ μου αρέσουν με αυτό το τρόπο.





Διαδικασία

  • Βάλτε λαδόκολλα σε ένα ταψί ή πυρέξ και απλώστε τις μελιτζάνες (ροδέλες), αλατίστε ελαφρά για να τις βοηθήσετε να μαραθούν πιο γρήγορα και βάλτε τις στο φούρνο στους 180 βαθμούς. Δε βάζω καθόλου λάδι. Θέλουν κανένα 40 λεπτό στο δικό μου φούρνο
  • Όταν ροδίσουν οι μελιτζάνες (μη ξεχάσετε να τις γυρίσετε και από την άλλη μεριά) δοκιμάστε να δείτε πως έχει μαλακώσει και είναι ψημένη στα σίγουρα.
  • Τις βγάζετε σε μια πιατέλα δημιουργώντας μια στρώση από μελιτζάνες όπως κάνουμε και στον μουσακά. Όπου κάνει κενά βάλτε τα μικρότερα κομμάτια από πάνω.
  • Ψιλοκόβετε τις ντομάτες, το σκόρδο, το μαϊντανό
  • Ρίξτε από πάνω, το σκόρδο. το μαϊντανό και προσθέστε την ντομάτα λίγο πριν τη σερβίρετε (γιατί θα βγάλει νερά) και αλατίστε με προσοχή αν βάλετε και τυρί ώστε να μην γίνει αλμυρό!
  • Στο τέλος ρίχνετε το λάδι και τη κρέμα μπαλσάμικου σε ζιγκ ζαγκ σαν να την στολίζετε σε γκουρμέ κατάσταση!! Εεεεεε!
Εγώ αυτή τη περίοδο τις κάνω χωρίς φέτα γιατί τα είπαμε...





Tips 
* Αν βάλω 4 μελιτζάνες πάντα περισσεύει και για το βράδυ. Αρκεί να τις κρατήσετε σε μια άκρη αλάδωτες και χωρίς την ντομάτα (διαφορετικά πανιάζει).
*Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σκόρδο με κρεμμυδάκι αν τυχόν δεν σας αρέσει.
*Μπορείτε να παραλείψετε τελείως τη φέτα αν κάνετε δίαιτα ή νηστεύετε.
*Αντικαταστήστε τη φέτα με ανάλατο ανθότυρο σε περίπτωση δίαιτας.
*Μπορείτε να προσθέσετε κόκκινη πιπεριά, ελιές και ότι άλλο σας πάει γευστικά ώστε να έχετε μια πλούσια και χορταστική σαλάτα.







Πάρτε ψωμάκι και μια μπυρίτσα, την τραβάει το φαγητό!
Καλή όρεξη!!
Καλημέρα!!



Σχόλια

  1. Συμφωνώ μαζί σου, με μια σαλάτα όλη μέρα δεν γίνεται δουλειά...
    Η σαλάτα σου φαίνεται νόστιμη πάντως και θα την δοκιμάσω για συνοδευτικό με κανένα ζουμερό φιλετάκι!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλη μου καλησπέρα, κατ'αρχάς να σε ευχαριστήσω που διάβασες τις αναρτήσεις μου, χαίρομαι που θα μπορέσεις να φτιάξεις μπάμιες εμένα είναι το αγαπημένο μου, διάβασα τη σαλάτα σου, και επειδή ειμαι λάτρεις των λαχανικων γενικά θα την δοκιμάσω. και νομίζω θα την λατρέψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη δώ φαΐ εγώ...χαχαχαχα Έχεις κάποιες που με ενδιαφέρουν και θέλω πολύ να τις δοκιμάσω ;)
      Εμένα που δεν μου πολύ γουστάρουν οι μελιτζάνες είναι νόστιμες έτσι!! Καλημέρα!!

      Διαγραφή
  3. Την έκανα !!!!!!! (τρόπος του λέγειν ) αύριο η σαλάτα θα είναι το μεσημεριανό μας με μια τηγανιά πατάτες όμως. Φαίνεται νοστιμότατη.
    Φιλιά
    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχαχα απαραιτήτως!!! Σκέτη δε λέει!!! Χειρότερα θα είναι γιατί θα πεινάτε όλη μέρα μετά!!! Φιλιά!!! :))

      Διαγραφή
  4. Αυτό που κάποιος, δεν πεινάει το καλοκαίρι ή που την βγάζει με μια σαλάτα ή που του κόβεται η όρεξη όταν αρρωσταίνει ή ερωτεύεται καθώς επίσης (το top όλων) ξεχνάει να φάει, δεν χωράει στο μυαλό μου! Όπως δεν με χωράει και τίποτα από ρούχο, μετά το καλοκαίρι! Σε θαυμάζω που είσαι τόσο προνοητική και βαδίζεις τον σωστό διατροφικό δρόμο :)))) Τέλεια η σαλάτα, λατρεύω τις μελιτζάνες! Σε φιλώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχαχαχαχα 1ον ούτε όταν ερωτεύτηκα σταμάτησα να τρώω αλλά ούτε και ποτέ ξέχασα να φάω!!! Στη δουλειά να είμαι να πνίγομαι, να γίνεται ο κακός χαμός και εγώ να θέλω να παραγγείλω κινέζικο!!! χαχαχαχαχα Εγώ δε χωράω στα καινούργια ρούχα που αγόρασα πέρυσι τα Χριστούγεννα, για να μην μιλήσω για τα ρούχα του περσινού καλοκαιριού... Των φρονίμων τα παιδιά.... μη νομίζεις σήμερα θα φάμε μακαρόνια με κιμά χαχαχαχαχα!!

      Διαγραφή
  5. Ανήκουμε στο ίδιο κλαμπ Ελεάνα! Μία σαλάτα όλη μέρα δεν φτάνει αλλά για συνοδευτικό είναι μία χαρά ;)
    Άντε και πλησιάζουν και τα Χριστούγεννα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό είναι μόνο που με κρατάει Δήμητρα και τρώω κάπως προσεχτικά!! Τα γλυκά των Χριστουγέννων!! :)))

      Διαγραφή
  6. Παρούσα! Τη βγάζω μόνο με σαλάτες! Θα μπορούσα να ζήσω μόνο με σαλάτες ( μαύρα μακαρόνια όμως ) αχαχα!
    Σε ευχαριστώ για τη σημερινή ανάρτηση!
    Φιλιά! ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχα την τσακώσαμε!!! Πως μπορείς ήθελα να ήξερα... Τελευταία αγοράζω και εγώ μαύρα μακαρόνια αλλά σαν τα άσπρα και τη νοστιμιά τους όταν τα κάνω με κιμά, δεν έχει!!
      Φιλιά!!! ;)

      Διαγραφή
  7. Πωπω απορώ με αυτούς που την βγάζουν μόνο με μια σαλάτα και επίσης απορώ και με αυτούς που δεν τρώνε το απόγευμα!!!!
    Εγώ αν δεν φάω μεσημέρι και απόγευμα το βράδυ μπορώ να φάω...τον διπλανό μου!!!!
    Λαχταριστή συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ti είπες τώρα! Τα νεύρα μου χτυπάνε κόκκινο από τη στιγμή που πεινάω και δεν μπορώ να φάω! Τώρα τελευταία με πιάνει αδυναμία όταν πεινάω πολύ, άσε που γουργουρίζει συνέχεια η κοιλιά μου, τι θα κάνω δε ξέρω!! :)) Θα το ράψω.. χαχαχαχα

      Διαγραφή
  8. Πολύ ωραία με το βαλσάμικο παχύρευστο. Θα αφαιρέσω σκορδάκι χιχιχιιχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκεί είναι όλη η νοστιμιά!! χαχαχαχαχαχα αρκει να μη χρειαστεί να βγεις έξω μετά... δε σου εγγυώμαι πως θα σε πλησιάσει άνθρωπος!!

      Διαγραφή
  9. Λατρεύω τις μελιτζάνες και ανήκω στην κατηγορία που με αυτή τη σαλάτα την βγάζω άνετα χωρίς να πεινάω !!!!!Δεν κάνω δίαιτα αλλά είμαι λίγο τυχερή κορίτσια !! Εχω καλό μεταβολισμό , δεν λιγουρεύομαι , δεν τσιμπάω !!! Καλό είναι αυτό;;;;
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε παρακαλώ μου λες το κόλπο??? Όλη την μέρα άμα με αφήσεις μπορώ να τσιμπολογάω!!! Αν πεις για μεταβολισμό.... άλλα νέα?? :))) Με τη σαλάτα μέχρι το απόγευμα πεινάω! Φιλιά!!

      Διαγραφή
  10. Πεντανόστιμη φαίνεται Ελεάνα μου ... Θα τη δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία ... Και εύκολη και υγιεινή, αλλά ψηφίζω μόνο με φέτα ... Και η δίαιτα έχει τα όρια της ... χεχε !!! Καλό σου βράδυ και πολλά φιλιά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα διαίτα?? ποια διαίτα?? Δε θέλω να την ξέρω τη Κυρία! :))

      Διαγραφή
  11. Σε κάποια θέλει τηγανάκι ;) έχει μια γλύκα και μια νοστιμιά το άτιμο!!!
    Με την φέτα είναι πάρα πολύ ωραίο απλά αποκτά πολλές θερμίδες.
    Ούτε εγώ θα πάρω γιατί απλά δε μπορώ!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μελιτζάνα δώσε μου και πα΄ρε μου την ψυχή!!!!! Μιαμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απαπαπαπα!!! χαχαχαχα είναι από τα φαγητά που και να λείψουν δε νομίζω πως θα αναζητήσω!! Άντε μόνο για το μουσακά αν και με πατάτα μόνο μια χαρά είναι!! :))

      Διαγραφή
  13. Λατρεύω τις σαλάτες μα η μελιτζάνα δεν είναι κάπως βαριά για κάτι τέτοιο; Βάλτην βρε κορίτσι με ένα χωριάτικο λουκάνικο στη γάστρα και να δεις νοστιμια! Καλημέρα ,ε την όμορφη συνταγή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν είναι βαριά, ίσα ίσα είναι από τις μόνες φορές που τρώω ευχάριστα τις μελιτζάνες. Προσπαθούμε να μην τρώμε αλλαντικά, λουκάνικα και άλλα τέτοια Αχτίδα μου. Έτσι και ξεκινήσουμε δεν σταματάμε και δεν έχουμε περιθώριο κιλών σε αυτή την φάση! Άσε που είδαμε ένα βιντεο με το πως φτιάχνονται... Όχι πως δεν θα είναι νόστιμο!!! :)))) Για λουκάνικα μιλάμε!! Καλημέρα!!

      Διαγραφή
  14. Κοιτά....αν η σαλάτα είναι στη μεγάλη σαλάτ ιερά Αβάνα θα και με παξιμάδι μπόλικο μέσα, ίσως...λέω ίσως να με κρατήσει! Χαχαχαχα

    Τέλεια η συνταγή σου, θα δοκιμαστεί με ανθότυρο!

    Φιλουθκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αχ Ελεάνα μου έθιξες το θέμα των κιλών, πονεμένη για μένα ιστορία που δεν θέλω ούτε να τη σκέφτομαι. Εδώ να δεις από πόσα καλοκαίρια και Χριστούγεννα έχουν συσσωρευτεί και δεν χάνονται με τίποτα τα άτιμα. Η σαλάτα φαίνεται υπέροχη και αν και δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα οι μελιτζάνες, την συγκεκριμένη την ζήλεψα και θα την φτιάξω οπωσδήποτε. Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα να ανοίξουμε ομάδα όσες θέλουμε χρόνια τώρα να χάσουμε κιλά!!! :)) Είναι ωραία λύση η σαλάτα Θάλεια αρκεί να μην πέσει ψωμί στο μπαλσάμικο!! Καλή εδβομάδα

      Διαγραφή
  16. Εγώ αντίθετα λατρεύω τη μελιτζάνα! Το βαλσάμικο της πηγαίνει πολύ!! Τώρα για το αν μια σαλάτα με χορταίνει αυτό είναι άλλη υπόθεση!Μάλλον όχι αλλά το προσπαθώ! Φιλιά Ελεάννα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ το προσπαθώ... και μάλλον που έμεινα στη προσπάθεια!! χαχαχαχαχα :))
      Φιλιά κορίτσι!!

      Διαγραφή
  17. Καλέ..με πήρες με κακό μάτι..δεν τρώω συχνά σουτζούκια μπορώ να πω σπανίως και η μελιτζάνα είναι αγαπημένο μου λαχανικό .Ο άνδρας μου το κάνει σε γυάλινα με κόκκινη πιπεριά και σάλτσα ντομάτας.όταν το ανοίγουμε βάζει φρέσκο σκορδάκι σαν σαλάτα με λίγη φέτα τυρί επάνω και στιγμιαία στα μικροκύματα!Φιλάκια αχτιδένια Κυριακάτικα! Σήμερα το μενού..παστίτσιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα όχι καλέ!! Εγώ μαζί σου στα σουτζούκια!!! Τελευταία όμως προσέχουμε για να έχουμε.. μμμμ κάτι παρόμοιο μου δείξανε και εμένα σαν ξυδάτα. Πάει τέλεια με τα όσπρια!!. Άχου παστίτσιοοοοο!!! ;)

      Διαγραφή
  18. Γιατί βρε Ελεάννα μου δεν σε χορταίνει η σαλάτα; Αν είναι χορταστική όπως η συνταγή που μας έδωσες μια χαρά σου δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού. Εγώ τις λατρεύω σαν κύριο πιάτο κι αν έχουν και τυράκι μέσα νιώθω χορτάτη! Φιλιά και καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα κάνουμε μια συμφωνία.. θα σου δίνω τις σαλάτες και θα μου δίνεις το κανονικό φαΐ!!! Νομίζω πως είναι δίκαιο!!! χαχαχαχα Φιλιά Χριστίνα μου!!

      Διαγραφή
  19. Αχχ θα κάνω άλλη εκδοχή μιας και δεν τρώω ωμή ντομάτα (παραξενιές!!) Βέβαια και έτσι ψητές με το μπαλσάμικο μια χαρά λαχταριστές μου φαίνονται! Άντε καλή όρεξη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάλε λιαστές ντομάτες αλλά εντύπωση μου κάνει, δεν τρως ωμή ντομάτα!! Χάνεις!! Μικρή που ήμουνα όταν πεινούσα μου δίνανε ντομάτα με λίγο αλάτι ή μου έτριβε η γιαγιά μου σε ένα ποτήρι με αλάτι και φρυγανιές!!! Τι θυμήθηκα!!!! :))

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου